Partijprogramma cd&v Buggenhout oktober 2024
(download hier ons partijprogramma in PDF)
Hoe we ons programma inhoudelijk vormgaven
Respect voor elke Buggenhoutenaar! Om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zijn onze inwoners de allerbelangrijkste schakel. Wij begonnen aan de opbouw van ons programma vanuit het kloppend hart van onze volkspartij: de leden. Zij bepaalden de vier prioritaire thema’s voor ons Buggenhout in de toekomst:
- Groen & Landelijk Buggenhout
- Verenigd & Actief Buggenhout
- Warm & Zorgzaam Buggenhout
- Mobiel & Veilig Buggenhout
Met die prioriteiten gingen inwoners tijdens themacafés in elke dorpskern (Opstal, Opdorp, Briel en centrum) in gesprek over hun noden en wensen. Deze input werd omgezet naar inhoudelijke basisprincipes of kapstokken, dit in samenwerking met onze lokale kandidaten. Als sluitstuk van onze participatieve aanpak gingen we deur-aan-deur op pad met de principes waarbij we extra concrete ideeën en verlangens aan boord haalden. Dit vertaalde zich in concrete acties die we per thema vasthangen aan de kapstokken.
Hoe willen we hier in de toekomst mee aan de slag?
Als cd&v na 2024 opnieuw mee bestuurt, willen we dat dit programma geen dode letter blijft. Als gemeentebestuur moeten we dit programma omzetten in een helder, uitdagend en realistisch bestuursakkoord. Vervolgens moeten we dit tijdens de hele legislatuur opvolgen en duidelijk communiceren. Dit is geen vage intentie. De medewerkers van het gemeentebestuur moeten duidelijk weten wat hun bijdrage aan het bestuursakkoord is. Wie voor onze prachtige gemeente werkt, werkt enerzijds aan de wettelijke taken die wij als gemeente hebben en anderzijds aan de realisatie van de doelstellingen in het bestuursakkoord.
Naast deze intentie tot uitvoering zullen we ook nog beter communiceren en de inwoners betrekken bij het beleid. Voor de toekomst hebben we nood aan een effectieve en heldere communicatie naar de burger. Dit zal concreet gebeuren via een actueel en uitgebreid infoblad, een overzichtelijke gemeentelijke website en communicatie op sociale media. Participatie en betrekken van inwoners rond verschillende gemeentelijke projecten (natuur, mobiliteit, verenigingsleven…) zijn voor ons van belang. We onderzoeken diverse methoden om zoveel mogelijk inwoners en belanghebbenden te betrekken, zoals uitgebreide burgerpanels, adviesraden, persoonlijke gesprekken, burgerbevragingen, burgerbegrotingen…
We zullen activiteiten van burgers, verenigingen en gemeentebestuur duidelijk bekend maken. We gaan proactief communiceren wanneer we hinder verwachten (wateroverlast, wegenwerken…) en we gaan nog beter inzamelen welke verbeterpunten (vb. op vlak van infrastructuur en wegen) er zijn. We hebben de voorbije legislatuur immers gemerkt dat de meldingen (via de gemeentelijke website) goed opgevolgd worden en willen hier verder op inzetten.
Specifieke informatie voor senioren zullen we samenbrengen in een apart themaboekje waarin alle info over activiteiten, vrijwilligerswerk, seniorenverenigingen... vervat zit. Maar ook naar kinderen en jongeren zullen we doelgericht communiceren. Buggenhout behaalde het label Kindvriendelijke gemeente, wat wil zeggen dat we met ons beleid rekening houden met hun noden en behoeften en hen betrekken bij de uitvoering.
We laten de Buggenhoutenaren ook structureel meedenken én meewerken aan een mooie toekomst voor Buggenhout. Dit zullen we op verschillende manieren (burgerbevragingen, burgerpanels, adviesraden…) doen. Onze gemeentelijke adviesraden krijgen een sterke beleidsadviserende taak bij diverse beleidsdossiers om de toets van generaties te waarborgen én toegankelijkheid te bevorderen. We bekijken of we leden van de adviesraden deel laten nemen aan commissievergaderingen en plannen vaker open vergaderingen.
We merken dat nieuwe inwoners ‘de Dag van de nieuwe inwoner’ appreciëren en zullen dit jaarlijks blijven organiseren. We hopen dat zij snel de weg vinden naar onze gemeentelijke dienstverlening maar vooral ook naar de vele initiatieven van verenigingen, ondernemers en burgers. Want Buggenhout is een levendige gemeente. Nieuwe inwoners vinden op die manier hopelijk ook hun weg naar ons bruisend sociaal en verenigingsleven.
Kortom… dit programma is niet enkel een programma over “wat een gemeentebestuur moet doen”, maar ook vooral een programma dat verenigingen en burgers wil ondersteunen bij de zaken die zij vandaag organiseren en morgen willen organiseren.
Last but not least engageren we ons om de volgende legislatuur opnieuw goed financieel beheer te hanteren. Immers, goed bestuur is niet enkel (zoals we eerder schreven) een duidelijk bestuursakkoord dat we goed (met bestuur en personeel) opvolgen en uitvoeren. Het omvat ook opnieuw een zorgvuldige financiële planning en opvolging. Van 2018 tot heden hebben we enerzijds enorm veel gerealiseerd. Maar anderzijds laten we de gemeente financieel gezonder achter. In een periode met twee grote crisissen (de coronacrisis en de energiecrisis) is het weinig besturen gelukt om op dezelfde manier als wij te handelen. Dit engagement gaan we vol overtuiging opnieuw aan.
Groen & Landelijk Buggenhout
Buggenhout is vandaag al groen en landelijk. Uiteraard denken we dan meteen aan ons bos. Maar we hebben ook onze prachtige Dries, we hebben nog uitgestrekte weilanden, we hebben de Schelde aan de grens van onze gemeente. Deze en veel andere troeven vergen onderhoud en inspanning om ze te kunnen behouden. Daarnaast moeten we elke kans grijpen om ook in 2030 (en later) groen en landelijk te blijven.
Voor het thema ‘Groen & Landelijk’ werkten we dan ook zes kapstokken uit die dienen als basis om onze programmapunten onder te brengen. Doorheen dit thema zijn de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse Overheid belangrijke strategische doelen:
- Versterken van het groene karakter van Buggenhout
- Evolutie naar duurzame landbouw
- Biodiversiteit en dierenwelzijn
- Uniek karakter van de dorpen bestendigen
- Ruimte voor water
- Beleving in de natuur
Centraal verloopt de weg hiernaartoe via een uitgekiende en duidelijke communicatie naar de burger. Participatie en betrekking van inwoners rond natuurprojecten laten de mensen meedenken én meewerken aan een groene en landelijke gemeente.
Versterken van het groene karakter van Buggenhout
Het groene karakter is hét kenmerk van Buggenhout. Stilstaan is echter achteruitgaan, dus willen we hierop blijven inzetten en zelfs uitbreiden.
Bosuitbreiding blijft daarin een belangrijke factor. In de komende beleidsperiode willen we vooral
bebossing in onze deelgemeenten uitvoeren waar mogelijk, zoals bijvoorbeeld in Opstal.
Daarnaast blijven vergroeningsprojecten voor woonwijken en speelpleinen erg belangrijk om buurten aantrekkelijker te maken, opnieuw via ontharding. Ook daarvoor willen we de Vlaamse
LEKP-doelstellingen minstens halen, maar indien mogelijk zelfs verbeteren.
Openbaar groen in het straatbeeld gaan we actiever uitbouwen. De keuze voor onderhoudsvriendelijk groen (met oog op biodiversiteit) en geschikte bomen is hierin een belangrijke factor. De verdere vergroening van het centrum in Buggenhout is daar één van de werven.
Ook privaat groen wordt enorm gewaardeerd, we blijven mensen stimuleren om meer vergroening rond hun eigen woonst te realiseren.
Evolutie naar duurzame landbouw
We willen zowel landbouw als natuur positief stimuleren in onze gemeente door een duurzaam landbouwbeleid te voeren. We ondersteunen bestaande en nieuwe initiatieven van boeren en inwoners en we stimuleren de korte voedselketen. Als Vlaanderen (en België, en Europa) voldoende zelfvoorzienende en moderne landbouw wil behouden, dan moeten we dit lokaal ondersteunen en stimuleren.
Belangrijk is dat we landbouwexploitatie gaan stimuleren en zelfs (her)activeren door bijvoorbeeld verpaarding en vertuining te ontraden. Zo blijven gronden hun eigenlijke gebruiksdoel behouden. Paarden en tuinen mogen hun plaats hebben, maar de landbouw moet dit ook hebben.
Daarnaast laten we de natuur en landbouw in harmonie samenleven door in te zetten op bv.
Houtkanten. Ook moeten we zorgen dat onze voet- en fietsverbindingen toegankelijk blijven voor landbouwers.
Biodiversiteit en dierenwelzijn
Deze kapstok mikt voornamelijk op biodiversiteit in Buggenhout, maar we zien ook dierenwelzijn in dit breder plaatje passen. Ruimte voor dieren en huisdieren in de publieke ruimte blijft belangrijk (een goed voorbeeld daarvan is de hondenlosloopweide in Buggenhoutbos, die ervoor zorgt dat loslopende honden de natuur niet beschadigen, maar toch een eigen plaatsje krijgen).
Op vlak van diversiteit in de natuur zijn er enkele grote projecten:
- De bijenpopulatie in stand houden en vergroten (via bloemenweides, bijenhotels, het bestrijden van de Aziatische hoornaar...)
- De paddentrek blijvend ondersteunen
Dit alles wordt ondersteund door een duurzaam natuurbeheer: er is een maaibeheersplan en schapen zullen in de publieke ruimte ingezet worden voor begrazing (een eerste keer in Opdorp en op het speelplein in Lentepark). Ook projecten zoals het laten grazen van Hereford runderen aan Buggenhoutbos blijven we actief zoeken en ondersteunen.
Uniek karakter van de dorpen bestendigen
Onze dorpen verdienen een gestructureerd omgevingsbeleid. Kwaliteitsvolle woningen moeten ruimte krijgen in harmonie met de omgeving, waarbij we de stedenbouwkundige basisprincipes erkennen en onderschrijven. Zo willen we inzetten op de open ruimte en doorzichten in de bestaande lintbebouwing, en die lintbebouwing verder afremmen. Er zal aandacht zijn voor woningen met voldoende groenelementen.
Belangrijk is dat we onze herkenbare dorpszichten behouden. Voor ons is Buggenhout een gemeente die bestaat uit levendige dorpskernen, elk met hun eigenheid. Elk hebben ze ook een zeer eigen groen karakter. Opstal heeft zijn overstromingsgebied aan de rand met Lebbeke en is net als Opdorp een landelijke deelgemeente. Opdorp heeft zijn unieke Dries. Buggenhout centrum ligt aan de rand van een prachtig bos en Briel grenst aan onze mooie Schelde. En daarmee leggen we een mooi brugje naar de laatste kapstok.
Ruimte voor water
Water heeft een belangrijke rol in onze gemeente. We passen ons aan de veranderende klimaatomstandigheden aan en gaan herstellen waar nodig (adaptatie en mitigatie).. Dit door de aanleg en het onderhoud van grachten, bufferbekkens, lagergelegen infiltratievoorzieningen...
We hebben in/aan onze gemeente al diverse overstromingsgebieden en bufferbekkens. Deze zijn niet enkel functioneel. Ze zijn ook toegankelijk voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Poelen krijgen meer kansen en moeten we maximaal behouden.
Overstromingen moeten ook vermeden worden op andere manieren. Ontharding wordt hier één van de speerpunten op basis van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse Overheid. Waterdoorlatende opritten, goed onderhouden grachten… moeten we stimuleren en zelfs actief zelf realiseren.
Op vlak van afvalwater willen we een maximale zuiveringsgraad van rioleringen behalen en zetten we het bestaande beleid verder.
Beleving in de natuur
Deze laatste kapstok draait om de mens. Natuur is uiteraard erg belangrijk, maar we plaatsen de burger én de bezoeker hierin centraal. De mens moet de natuur kunnen beleven en erin ontspannen. Concreet zullen we enkele ontmoetings- en belevingsparken voorzien in de gemeente. Er wordt werk gemaakt van natuurkunstprojecten (zoals die al een goed voorbeeld kennen op de Dries in Opdorp).
Het Nationaal Park Scheldevallei zal ten volle benut worden voor Buggenhout. Het project rond de uitkijktoren voor de Ouden Briel aan de Schelde zal hierin een belangrijke rol spelen voor de toeristische aantrekkingskracht van onze gemeente.
Sport in de natuur is en blijft belangrijk. Zo willen we een hernieuwde Fit-o-meter in Buggenhoutbos en kijken we ook naar de uitwerking van de site rond De Pit vanuit een groen en landelijk standpunt.
Qua toerisme en ontspanning in de natuur zullen de trage wegen een centraal herkenningspunt vormen dat verder wordt uitgebreid.
Het middelpunt van Vlaanderen zullen we, samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands verder uitbouwen opdat nog meer mensen de weg vinden naar dit prachtige gebied.
Verenigd & Actief Buggenhout
Buggenhout is historisch een afwijkende gemeente op vlak van verenigingsleven. Afwijkend in die zin dat we permanent inzetten op dit verenigingsleven. Niet omdat dit verenigingsleven zaken moet organiseren voor de gemeente, maar wel om hun eigen werking optimaal te kunnen blijven uitbouwen. We subsidiëren om die redenen onze jeugdverenigingen meer dan gemiddeld in Vlaanderen. We geven hoge infrastuctuursubsidies zodat alle verenigingen zelf hun infrastructuur kunnen verbeteren of uitbreiden. Wanneer we als gemeente een kermis of optreden organiseren gaan we niet zoeken naar commerciële aanbieders of uitbaters maar kijken we eerst of onze verenigingen dit wensen in te vullen, of we geven hun de keuze om achter de tapkraan te kruipen en zo hun kas te spijzen.
Op deze ingeslagen weg willen we ook volgende legislatuur verder gaan. Wij menen dat een gemeente zelf geen zaken moet organiseren wanneer verenigingen dit zelf willen doen. Maar dan moeten we hen daar wel optimaal bij ondersteunen.
Daarnaast willen we ook ondernemers en bestaande handelszaken alle kansen geven om zich verder te ontplooien in onze gemeente. Het is een stevige uitdaging om de winkels en marktkramers te behouden. Samen met voldoende horeca zorgen zij ervoor dat onze inwoners lokaal kunnen kopen en zich ‘onder hun eigen kerktoren’ kunnen ontspannen. Enerzijds ontwikkelden we voorbije legislatuur geslaagde initiatieven zoals de Bugo-Bon en de premie voor startende handelszaken. Anderzijds erkennen we dat er zeker nog veel mogelijkheden zijn. Winkels in het centrum, cafés te Opstal, toerisme op den Briel en te Opdorp…. We moeten hier, aansluitend op het vorige hoofdstuk (levendige handelskernen) op blijven inzetten en dit stevig stimuleren.
Inwoners en verenigingen actief informeren
De activiteiten van het gemeentebestuur én vooral ook van verenigingen worden extra bekendgemaakt via onze gemeentelijke website, via sociale media en via het gemeentelijk infoblad. Dit moeten we duidelijk en steeds up-to-date doen. De grote verplaatsbare led-schermen worden hier nog efficiënter voor ingezet.
We beschouwen de zomermaanden als een zeer belangrijke periode. Ouders zoeken leuke activiteiten voor hun kinderen; iedereen wil zich ontspannen door muziek en cultuur op te snuiven; kermissen en markten horen hierbij; we willen buitenkomen met vrienden en familie…. Voorafgaand aan de zomer willen we dat elke inwoner een extra infoblad ontvangt met alle cultuurevenementen, inclusief zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren (opvang en vrije tijd), gemeentelijke festiviteiten en aankondigingen van lokale verenigingen. Daarbovenop bekijken we of een online communicatieplatform voor verenigingen wenselijk en haalbaar is.
Hulp bieden aan verenigingen bij het plannen en organiseren van hun activiteiten en werking.
Om evenementen eenvoudiger te kunnen organiseren, vereenvoudigen we het aanvraagproces, inclusief de beschikbaarheid van materialen en promotie die door de gemeente worden aangeboden. We investeren daarbij ook in zaken die bruikbaar zijn voor verenigingen en inwoners bij de organisatie van events. In het verleden deden we dit met podiumstukken, nadarhekken, tenten… maar we moeten ook morgen een aanbod bieden dat voor verenigingen en organisatoren het verschil maakt.
De subsidiebedragen voor de vele verenigingen in onze gemeente worden geïndexeerd. Ook voor hen stegen immers de kosten stevig de laatste jaren. Onze unieke infrastructuursubsidie blijft gehandhaafd, waarbij het gemeentebestuur een derde van de kosten bijdraagt wanneer verenigingen hun infrastructuur (ver)bouwen. Tot slot behouden we de gunstige tarieven voor verenigingen voor het huren en gebruiken van onze eigen gemeentelijke accommodaties.
In Buggenhout subsidiëren we verenigingen goed. Dit doen we door een grote pot aan middelen te verdelen volgens puntensystemen. We stimuleren verenigingen komende legislatuur extra om elkaar te ondersteunen bij het organiseren van evenementen. Dit door deze steun als extra beloning op te nemen in het puntensysteem van de subsidiereglementen.
Deelname aan het verenigingsleven bevorderen we door evenementen en hun structurele werking te delen in ons gemeentelijk infoblad en op onze sociale mediakanalen. Jaarlijks voorzien we een informatiebundel of -moment voor verenigingen waarin we uitleg geven over de ondersteuning en promotie van hun activiteiten.
We stimuleren de oprichting van een Aanspreekpunt Integratie (API) binnen sportclubs om integratie te bevorderen. Verder ontwikkelen we op maat gemaakte cursussen voor (jeugd)verenigingen (vb. EHBO-cursus voor kinderen).
Handel, horeca en toerisme versterken
We wezen al op de Bugobon en de premie voor startende handelaars. Maar we moeten komende legislatuur werk maken van extra stimulansen om onze dorpen te laten bruisen op hun typische manier. Uiteraard moet handel, toerisme en horeca in elke kern mogelijk zijn, maar een specifieke focus op de aparte kernen is daarbij wenselijk. Opstal mist vandaag voldoende horeca, Opdorp en Briel hebben zeker nog toeristische mogelijkheden (incl. het middelpunt en de scheldeboorden) en in het centrum moet handelszaken kunnen ontstaan en groeien. De realisatie van het perron ‘Buggenhout-aan-de-Schelde’ voor de stoomtrein is al een extra toeristische troef.
Het is niet de taak van een gemeente om zelf deze zaken op te zetten, maar zullen creatief zaken moeten lanceren om deze zaken mogelijk te maken. We engageren ons om het eerste jaar van volgende legislatuur een plan voor elke kern te maken. Dit in nauw overleg met de aanwezige handelszaken en de inwoners van onze dorpskernen.
Warm en zorgzaam Buggenhout
Kind- en jeugdvriendelijke gemeente
Buggenhout behaalde in 2024 het label Kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Dit is een stevig huzarenstuk geweest. Om dit label te halen moet een gemeente via uitgebreide participatie (door kinderen, jongeren en initiatieven die zich richten op kinderen en jongeren) een beleid voeren op hun maat. Ook moet bij beslissingen van het gemeentebestuur afgetoetst worden wat het effect is op kinderen en jongeren. Nu we dit label behaalden moeten we dit ook in de toekomst ‘waard’ blijven. We trekken deze manier van beleid voeren dus de komende jaren door!
Kinderopvang
We ondersteunen het gemeentelijk kinderdagverblijf en de gezamenlijke kinderopvang. Dit op een manier waar voldoende begeleiders aanwezig zijn om in kwalitatieve opvang te voorzien.
Voor de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang realiseren we een nieuw project in Opstal in samenwerking met de gemeente, Avalon, DDS en het Oscar Romerocollege. We werken aan de uitvoering van het BOA-decreet (Buitenschoolse opvang en activiteiten), wat een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten vereist waarbij alle lokale spelers samenwerken.
We steken niet onder stoelen of banken dat hier twee grote uitdagingen liggen. Buggenhout investeerde de voorbije jaren meer dan gemiddeld in kinderopvang (personeel én infrastructuur). Het nieuwe BOA-decreet (waaraan de Vlaamse subsidies gekoppeld zullen worden) is echter daardoor niet in ons voordeel omdat dit nieuwe decreet vooral inzet op meer steun voor gemeenten die minder (dan o.a. Buggenhout) in opvang investeerden. Een tweede uitdaging zal de bereikbaarheid van de verschillende gemeentelijke opvanginitiatieven zijn. Kinderen moeten vlot en veilig van de school naar de opvanglocatie geraken.
Ontmoeting en welzijn van kinderen en jongeren
Voor jongeren zetten we in op ontmoeting door het creëren van speelpleinen en ontmoetingsplaatsen. We investeerden in vele speelterreinen, maar deze moeten uiteraard ook permanent onderhouden en zelfs vernieuwd worden. We ondersteunen de ontmoeting tussen jongeren (en jongvolwassenen) ook door het steunen van de werking van jeugdhuis BIZAR en het actualiseren van ons fuivenbeleid.
We besteden aandacht aan de gezondheid, waaronder het ontmoedigen van drugsgebruik, roken en vapen.
Ook kinderen en jongeren kunnen het om diverse redenen (school, familie, netwerk, lichamelijke redenen…) moeilijk hebben. We richten ons dan ook op het emotionele welzijn én het opvangen van psychische problematieken via het Overkophuis, warme William en het Huis van het Kind.
Naar analogie van ons kindvriendelijk kerkhof in Opdorp, zullen we dit ook in het centrum, Briel en in Opstal realiseren.
Ouderenzorg
Onze woonzorgcentra verouderen. Daardoor staan we voor een grote financiële uitdaging. We bekijken de mogelijkheid voor het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum (al dan niet met dienstencentrum) en zorgen voor betaalbare zorg. Daarbij pleiten we voor de oprichting van een intergemeentelijk zorgbedrijf. We ondersteunen thuiszorg verder en behouden de mantelzorgpremie. We bouwen verder aan onze sterkere vrijwilligerswerking.
Dementievriendelijk
Al oogstten we de voorbije jaren veel lof met ons dementievriendelijk beleid, we werken daar naarstig verder aan.
We ontwikkelen sensibiliseringsprojecten door middel van infosessies, toneel, film, kunstprojecten, zang- en vertelprojecten. Op een intergenerationeel verbindende wijze betrekken we voor deze projecten scholen, organisaties en zorgaanbieders. Ook onze handelaars worden betrokken bij onze dementievriendelijke projecten: we organiseren infosessies over omgaan met personen met (jong)dementie met uitreiking van ‘dementievriendelijke handelaar’.
We organiseren het psycho-educatiepakket voor mantelzorgers in samenwerking met het expertisecentrum dementie.
Samen met de Alzheimerliga richten we familiegroepen op en we organiseren buddywerking en thuisoppas voor personen met (jong)dementie. Dit komt in combinatie met gespecialiseerde dagopvang ten goede van personen met (jong)dementie.
We werken ook een vermissingsprotocol uit voor personen met (jong)dementie die thuis verblijven.
Rouwzorg
ConTempo is een netwerk voor wie zijn partner verloor door overlijden. We zetten het partnership (rouwzorgtraject) met hen voort en organiseren ontmoetingsmomenten rond rouw en verlies, inclusief rouw coaching en activiteiten.
We ontwikkelen activiteiten voor het project Troostgemeente en richten koesterplaatsen in alle deelgemeenten in. We verwijzen ook naar het elders beschreven project Kindvriendelijke begraafplaatsen. Tegelijk zetten we in op natuurvriendelijke begraafplaatsen.
Inclusiegerichte projecten
De Oude Pastorij in Buggenhout is een centraal gelegen mooi gebouw dat nog vele troeven heeft. We willen hier een sociaal project starten en zoeken partners hiervoor.
De site kinderopvang Opstal wordt een inclusief project in samenwerking met de gemeente, school en Avalon.
Voor Den Briel is er behoefte aan een multifunctionele ruimte, bijvoorbeeld in het kerkje van Briel of op de Alvatsite. We onderzoeken de mogelijkheden hiervoor samen met de inwoners.
Armoedebestrijding
We blijven de acties Slaatje Praatje (de mobiele sociale kruidenier) en de actie Lege Brooddozen (waarbij we streven naar een gezonde maaltijd voor elk kind op school) financieel ondersteunen. We zetten in op meer digitale kansen voor kwetsbare doelgroepen door (leen)laptops te voorzien.
We stellen een transversaal plan op rond kinderarmoede en betrekken externe partners. De Uitpas wordt verder bekendgemaakt en de Uitpas aan kansentarief wordt automatisch toegekend.
Welzijn en eenzaamheid
We bevorderen buurtwerking door een feestcheque te promoten voor buurtactiviteiten. Met deze cheque kunnen inwoners en verenigingen een extra steuntje krijgen voor de organisatie van een buurtfeest.
We promoten het seniorenrestaurant voor gezonde voeding en ontmoeting en breiden de activiteiten van het dienstencentrum uit. We nemen hier ook de (eerdergenoemde) piste mee van het sociale project in de Oude Pastorij.
We richten pleintjes in met rustbanken en picknicktafels, zoals bij het buurtparkje aan de fietstunnel, om spontane ontmoetingen over generaties mogelijk te maken.
We benadrukken het belang van sociale controle en ondersteunen buren bij het melden van problemen via een gemeentelijk meldpunt ‘Zorgnood’.
We breiden de dienst welzijn uit en onderzoeken een actieve samenwerking met de dienst thuiszorg.
We trekken vrijwilligers aan voor buddywerking en onderzoeken de mogelijkheid van een halftijds vrijwilligerscoördinator.
Toegankelijkheid
We toetsen de toegankelijkheid van nieuwe en bestaande wegen en gebouwen, en communiceren duidelijk over toegankelijke toiletten bij evenementen.
We geven advies over woningaanpassingen (vb. folders over premies en promoten zorgcontainers) die maken dat woningen langer geschikt blijven om in te wonen met je eigen familie.
We blijven infosessies geven in de bib, ondersteund door digibuddy’s, en versterken digipunten per deelkern. We merkten de voorbije legislatuur op dat deze sessies zeer gewaardeerd worden en vele inwoners wegwijs maakte in het digitale kluwen.
Zorg
We willen subsidies voor zorgbegeleiding, zodat ouders en kinderen een centrale plek hebben voor ondersteuning bij financiële, mentale, praktische en sociale uitdagingen. Subsidies voor zorgcoaching worden ingezet om zowel ouders als kinderen te helpen bij diverse kwesties.
De onthaalfunctie van de gemeentelijke diensten wordt geoptimaliseerd voor het zorgaanbod, dit zowel telefonisch, persoonlijk als met het gemeentelijk infoblad en de gemeentelijke website. We zorgen voor voldoende en duidelijke informatie over de mogelijkheden van thuishulp, thuiszorg en premies.
We behouden een sterk lokaal zorgbeleid en een specifiek mantelzorgbeleid. We maken het lokaal aanbod hulpverlening beter bekend, o.a. via een broekzakmemokaart.
We monitoren eventuele tekorten aan huisartsen, tandartsen en specialisten via onze eerstelijnszone en trachten hier tijdig initiatief te nemen.
Mobiel & Veilig Buggenhout
Cd&v Buggenhout voert al jaren een beleid ten gunste van fietsers en voetgangers. Voorbeelden zijn de verlichte fietsverbindingen tussen de kernen, de nieuwe toeristische wandelwegen en vele andere zaken.
Zonder de auto weg te jagen zetten we verder in op fiets- en voetgangersveilige wegen.
Op vlak van veiligheid ging de voorbije legislatuur veel aandacht naar een nieuwe brandweerkazerne en een veiligere stationsomgeving. Volgende legislatuur zal de huisvesting van onze politiediensten minstens moeten verbeterd worden.
Koning Fiets en Keizer Voetganger
We ontwikkelen een doordacht voet- en fietspadenplan voor onderhoud en herstelling. Dit richt zich vooral op essentiële locaties zoals scholen, winkels, sport- en speelterreinen en seniorenvoorzieningen. Op deze locaties focussen we op het snel herstellen van putten of hobbels. Zo wandel en fiets je vlot en aangenaam door onze gemeente!
Een al gerealiseerde verlichte fietsverbinding tussen het centrum van Opstal en het centrum zal als voorbeeld dienen voor gelijkaardige verbindingen tussen de andere dorpskernen en scholen. Deze legislatuur hebben we 7570 meter fietspad vernieuwd of aangelegd. Ons plan voor de volgende periode is om minstens hetzelfde te doen.
We realiseren veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.
Waar we vorig jaar de wandelknooppunten richting Opstal konden lanceren, werken we morgen verder aan een netwerk van rustige routes. Dit door het aanleggen en onderhouden van trage wegverbindingen.
We optimaliseren verbindingen naar het voorbeeld van de Krapstraat, waar brede toegankelijkheid wordt gewaarborgd voor alle soorten vervoer (wandelaars, fietsers, auto’s, elektrische steps, rolstoelen…).
De optimale toegankelijkheid en veiligheid van onze cultuur- en sportsite "De Pit" zullen we bekomen door de ontsluiting ervan aan te pakken. Ook op onze andere belangrijke sites (vb. de sportterreinen aan de dreef te Opstal en de zone aan de Orangerie te Opdorp) zorgen we voor een betere (vlotte en veilige) toegankelijkheid.
Verkeerstromingen afstemmen
We creëren eenvormigheid van verkeersregels, met bijzondere aandacht voor het coördineren van de voorrang van rechts.
In de (handels)centra, zoals de Kerkstraat in Buggenhout en Broekstraat in Opstal, zullen we eenrichtingsstraten instellen om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Veiligheid: Een Zaak van Iedereen
Regulering van zwaar verkeer voor een vlotte en veilige doorstroming is belangrijk in een landelijke gemeente als de onze. Enerzijds zal er steeds een doorstroom van goederenvervoer bestaan, anderzijds moeten onze eigen inwoners (incl. handelszaken en bedrijven) zich vlot kunnen verplaatsen. De doorstroom pakken we beter aan door extra te accentueren waar de hoofdroute voor vrachtverkeer loopt. Sluipverkeer wordt tegelijk ontraden.
We zullen foutparkeren strenger aanpakken, dit doen we echter niet zomaar, we grijpen bewust in waar de veiligheid voor fietsers en voetgangers in het gedrang komt.
Na de realisatie van de nieuwe brandweerkazerne richten we ons nu op de optimalisatie van de huisvesting van onze politiediensten. We maken samen met Lebbeke deel uit van één zone. Met hen bekijken we de huisvesting en maken nieuwe afspraken over het te voeren veiligheidsbeleid in onze gemeenten. Daarbij handhaven we het politiereglement om criminaliteit aan te pakken. We startten al met de uitbouw van buurtinformatienetwerken. Dit is iets wat goed ‘kan’ werken wanneer inwoners en gemeente goede afspraken maken en permanente opvolging en vorming voorzien.
We implementeren verder de GAS-reglementering (Gemeentelijke Administratieve Sancties) om een doeltreffend juridisch kader te bieden voor overtredingen. We gaan dit GAS beleid niet gebruiken om enkel nieuwe inkomsten aan te snijden. Wel definiëren we duidelijke wat we als “overlast” zien en deze zaken pakken we gericht aan met GAS boetes.
Controle en sensibilisering rond druggebruik en -handel worden geïntensiveerd voor een veilige leefomgeving. Dit ook in overleg met onze verenigingen. We zorgen voor een goed contact tussen politie en jongeren.