Noodzakelijke investeringen primeren voor gemeentebestuur in verkiezingsjaar: “We moeten selectief zijn”

Publicatiedatum

Auteur

Robbe De Clercq

Deel dit artikel

Onze schepen van Financiën Luk De Mey is blij te kunnen aankondigen dat onze Hamme financieel gezond is!
Door goed en doordacht te besturen kunnen we ook in 2024 en 2025 verder investeren in onze gemeente! Een pluim aan ons gemeentebestuur. #goedbestuur #samenwerkenvoorhamme

Noodzakelijke investeringen primeren voor gemeentebestuur in verkiezingsjaar: “We moeten selectief zijn”

Schepen Luk De Mey kondigt veiligheidsingrepen aan op het Tweebruggenplein.

Schepen Luk De Mey kondigt veiligheidsingrepen aan op het Tweebruggenplein.  © jvdv

 

HAMME  

In het budget voor 2024 - een verkiezingsjaar nota bene - trekt het Hamse schepencollege vooral extra geld uit voor kleinschalige, maar volgens schepen van Financiën Luk De Mey (CD&V) noodzakelijke ingrepen. “Onze gemeentekas oogt goed, maar we gaan niet de populistische toer op om belastingen te verhogen of te verlagen”, zegt schepen De Mey.

 

Jan Van de Velde
26 december 2023 om 11:03
In Ekelbeke bijvoorbeeld dringen zich na de herinrichting van de N446 herstellingswerken op.

In Ekelbeke bijvoorbeeld dringen zich na de herinrichting van de N446 herstellingswerken op.  © jvdv

 

Op het vlak van openbare werken moet het gemeentebestuur ook minstens 100.000 euro extra uittrekken voor rioleringswerken. Daarnaast moet de gemeente Hamme in 2024 ook haar aandeel betalen voor de aanleg van het fietspadennetwerk langs de N446, goed voor een investering van 750.000 euro.

 

Tweebruggenplein

Volgens De Mey moet het gemeentebestuur steeds meer anticiperen op de tijdsgeest en de gevolgen daarvan. “Ik denk daarbij aan de maatregelen die we moeten treffen om de veiligheid op en rond het Tweebruggenplein te verhogen. Om de geweldplegingen aan banden te leggen, zien we ons genoodzaakt nieuwe en meerdere camera’s te installeren en de muren achter de bushaltes te slopen. We moeten de puntjes op de i zetten, maar met inbegrip van een aantal andere structurele maatregelen loopt het prijskaartje hiervoor op tot 250.000 euro.”

Het lijstje met extra investeringen voor 2024 is nog niet af. “De aankoop van relaxzetels op de kamers van het woon- en zorgcentrum Meulenbroek en beugels voor baden en douches, kost 130.000 euro. Voor de afwerking van de creatieve campus op de Nieuwe Markt trekt de gemeente in 2024 een bedrag van 300.000 euro. Voor het sport- en cultuurcafé wordt in 2024 en 2025 telkens 125.000 euro voorzien. (Lees verder onder de foto)

De dekenij op de Markt krijgt een grondige renovatiebeurt.

De dekenij op de Markt krijgt een grondige renovatiebeurt.  © jvdv

 

Voor de restauratie van de dekenij heeft het gemeentebestuur 275.000 euro veil. Voor de opwaardering van de site Mirabrug, met de verfraaiing van de parking als voornaamste investering, staat 257.000 euro ingeschreven in het budget voor volgend jaar.

Gezonde gemeentekas

“Omdat de hogere overheid almaar meer dienstverlening en onkosten doorschuift naar de lokale besturen, moeten we elke euro meermaals omdraaien”, vervolgt De Mey. “Het is logisch dat inwoners niet weten dat onze personeelskosten dit jaar met 9,3 procent toenamen of de energiekosten met 76 procent stegen. Aan de intercommunale afvalverwerking Verko betalen we 82.000 euro extra en de politie kost 266.000 euro meer, wat voor onze politiezone noodzakelijk is. Voeg daar de 201.000 euro aan eenmalige exploitatiekosten voor buitenschoolse kinderopvang bij, en je hebt een idee van onze kostenlast. Ik heb er de jongste jaren over gewaakt om onze gemeentekas gezond te houden. Dat is niet altijd een gemakkelijke oefening, maar we zijn hierin geslaagd. Het financieel evenwicht binnen onze gemeente is goed.”

 

Bron: Nieuwsblad.be

Nieuws uit Hamme

Onze lijst is volledig!

Met deze enthousiaste en diverse groep van 29 kandidaten gaan we op 13 oktober de uitdaging aan.

Geen verplichte fusie

Onze partij heeft respect voor de lokale eigenheid en autonomie van onze gemeenten. Daarom blijven wij tegen verplichte fusies.

Camera’s en andere opvallende ingreep moeten plein veiliger maken: “Elke vechtpartij is er één te veel”

Onze burgemeester Ann Verschelden maakt van veiligheid een prioriteit.
Onze partij streeft naar meer veiligheid in iedere buurt. Ook in jouw buurt! #veiligheid #elkebuurttelt