De wegenwerken in het centrum zijn afgerond.
- De fietspaden langs de N442, gedeelte tussen Vijfhuizen en Hoogstraat (Colruyt), zijn vernieuwd. Door de heraanleg van de verhoogde aanliggende fietspaden in asfalt in plaats van klinkers is het rijcomfort verhoogd.
- Het kruispunt Ommeganglaan – Grotekapellelaan – N442 is heraangelegd. De fietsers worden ter hoogte van het kruispunt gescheiden van het gemotoriseerd verkeer door verhoogde aanliggende fietspaden en er is langs de beide zijassen een extra linksafslagstrook voorzien waardoor de verkeersdoorstroming veel vlotter geworden is.
- De as Reymeersstraat – Rosselstraat – Molenbergstraat is opnieuw aangelegd. We legden in de Molenbergstraat een verhoogd fietspad in tegenrichting aan. De Reymeersstraat – Rosselstraat zijn ingesteld als fietsstraten. Er is ook rekening gehouden met het LEKP en er is optimaal gekozen voor ontharding, waterinfiltratie en hittebestrijding (aanplant van 50 straatbomen).
Dit alles kadert ook in de doelstelling om een modal shift te realiseren. De fietser krijgt meer aandacht dan de autobestuurder. Door het aanpassen van het wegbeeld wordt er extra gestimuleerd om te kiezen voor alternatieve vervoersmodi.
We vernieuwde alle schoolomgevingen (behalve de schoolomgeving van Oordegem, dat is gekoppeld aan het riolerings- en wegenisproject Oordegemdorp). Vroeger had elke school zijn eigen karakter en uitzicht. Dit hebben we veranderd door elke schoolomgeving systematisch aan te passen tot een uniform en herkenbaar straatbeeld voor elke school. Dit project is vrij uniek omdat elke schoolomgeving heel grondig wordt heringericht. De infrastructuur is grondig aangepast door de aanleg van verhoogde inrichtingen in combinatie met wegversmallingen. Er is gewerkt met een themakleur die in elke schoolomgeving terugkomt in het meubilair en de oversteekplaats wat zorgt voor extra herkenbaarheid. Er is accentverlichting geplaatst aan de oversteekplaatsen en er zijn dynamische schermen geplaatst die de zichtbaarheid van de schoolomgeving extra in de verf zetten. Tenslotte is ook hier gedacht aan het LEKP door zoveel mogelijk te ontharden en de aanplant van 45 extra bomen.
Dit project kadert eveneens in de doelstelling om een modal shift te realiseren omdat het fysiek niet meer mogelijk is om ter hoogte van de schoolomgeving te parkeren. Dit is niet alleen veiliger maar moet ook zorgen voor een stimulans om de fiets te nemen in plaats van de auto.
We ontwikkelden in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen, UGent en diverse stakeholders de fietsroutekaart. Op deze kaart staan niet alleen de veilige routes ingetekend maar zijn ook de knelpunten aangeduid waardoor het bestuur een instrument in handen heeft om gerichte acties te ondernemen. We pakten ondertussen al bepaalde knelpunten aan. Zo zijn er aparte fietsvoorzieningen voorzien in de wegenisontwerpen van Hoging, Oud-Smetlede en Molenhoek. In het centrum van Lede heeft AWV de studie van de doortocht N442 opgestart.
Naast het reguliere wegennet is het tragewegennet van enorm belang als alternatieve functionele (en ook recreatieve) net voor de zachte weggebruiker. Daar is deze legislatuur hard op ingezet en dit werd ook bekroond met een Tragewegenaward voor meest veilige en comfortabele verbinding (Impseweg). Deze legislatuur brachten we de tragewegenkaart uit, kreeg elke trage weg een unieke naam, plaatsen we straatnaambordjes, maakten een onderhoudskaart op en stelden we enkele wegen die dicht waren, weer open. Dit jaar starten we de module wegspotters op zodat er een permanente controle is op de staat van de trage wegen.
Het streven naar een modal shift betekent niet enkel focussen op de zachte weggebruiker maar gaat ook over het stimuleren van het openbaar vervoer. De vervoerregioraad Aalst, waar Lede deel van uitmaakt, heeft in 2023/2024 het nieuwe OV-plan uitgerold. In Lede is een extra buslijn ingelegd en hebben andere buslijnen een hogere frequentie gekregen. Er is een volwaardige noord-zuid verbinding gerealiseerd door de introductie van de nieuwe lijn 21 (Erpe-Mere – Zele – Berlare / 60’ frequentie) en de lijnen 59 (Aalst – Hofstade – Lede – Oordegem – Wetteren/ 60’ frequentie) en 20 (Aalst – Erpe Vijfhuizen – Oordegem – Melle – Gent / 30’ frequentie) worden dubbel zoveel bediend als voorheen. Enkel de frequentie van lijn 591 (Aalst – Hofstade – Lede – Serskamp – Wetteren) is verminderd omdat deze buslijn quasi parallel loopt en dit kan opgevangen worden door flexvervoer.
We stimuleren deze manier van verplaatsen door het derdebetalerssyteem. We geven een korting van 25% op alle mogelijke Buzzy Pazz-abonnementen en het rijden binnen ons grondgebied is gratis via de tienbeurtenkaarten die je kan verkrijgen in het gemeentehuis en de bibliotheken.
We maakten ook de bushaltes toegankelijker. Deze legislatuur is Lede ingestapt in een coachingtraject van Inter en momenteel leggen we de laatste hand aan het Beleidsplan toegankelijke haltes.
De Vlaamse Overheid en de vervoerregioraad zetten hard in op de realisatie van Hoppinpunten. Hoppin zet in op een efficiënter, duurzamer en toegankelijker openbaar vervoer. Daarbij staat combimobiliteit centraal. Zo is Hoppin op je fiets springen, ermee naar een bushalte rijden waar je hem veilig kan achterlaten en daar de bus nemen naar je werkplaats. Op een Hoppinpunt kan je dus vlot overstappen van het ene op het andere duurzame vervoermiddel.
Hoppin gaat over het inrichten van de publieke ruimte en investeren in mobiliteit voor iedereen. Opvallende visuele elementen trekken de aandacht en vertellen dat er meer is dan de auto. Het gaat hier over een verhaal van communicatie waarbij het Hoppinverhaal een belangrijke rol speelt om mensen warm te maken en voor te bereiden op de mobiliteitstransitie (modal shift) die er zit aan te komen. Lede heeft het startschot gegeven van de mobiliteitstransitie in de vervoerregio Aalst. Het heeft met de realisatie van het lokaal Hoppinpunt Lede Ziekenhuis namelijk het eerst Hoppinpunt in de regio aangelegd in de huisstijl van Hoppin waarbij het meubilair aangekocht is via de aankoopcentrale van SOLVA.
De Hoppinpunten Lede Markt en Lede station zijn ondertussen in ontwikkeling. Er zijn sinds januari 2024 2 extra deelwagens geplaatst in het kader van de aanleg van het Hoppinpunt ter hoogte van het station.