Nieuw rijbewijs of paspoort? Dat haal je in Aalter nu uit ‘pakjesautomaat’

Publicatiedatum

Auteur

Michaël Canoot

Deel dit artikel

De gemeente Aalter zet deze zomer de DistriSPOT aan het gemeentehuis. Een pakjesautomaat vergelijkbaar met die van Bpost, maar dan om pakweg je nieuw rijbewijs of paspoort af te halen. “Ideaal voor mensen die online alles geregeld hebben en het document ook buiten de openingsuren van het gemeentehuis willen ophalen”, zegt schepen Mathias Van de Walle. Zo werkt het...

Aalter zet een nieuwe stap in de richting van een Smart City, en heeft nu een soort pakjesautomaat naast de ingang van het gemeentehuis staan. Samen met Tomorrowlab, Itsme en Telloport wordt een proefproject opgestart rond de slimme automaat. Wie naar het gemeentehuis moet om een nieuw document, een Aalterbon, of klein uitleenmateriaal op te halen, kan er nu ook voor kiezen om dat 24 uur op 24 uit de automaat te halen.

 

“Ons digitaal loket was vorig jaar goed voor maar liefst 4.000 aanvragen”, zegt schepen Mathias Van de Walle. “Steeds meer mensen geraken dus vertrouwd met de digitale dienstverlening van ons gemeentebestuur. Mensen vragen ook steeds meer om een plaatsonafhankelijke en tijdsonafhankelijke dienstverlening. Wanneer het hen past, en op de plaats waar het hen past, dus. Met deze automaat willen we net die volgende stap zetten. Heel wat akten en attesten kunnen al digitaal aangevraagd worden, maar je moet ze wel vaak nog tijdens de openingsuren van het gemeentehuis komen afhalen. Dan gaat het vooral om identiteitskaarten, rijbewijzen en internationale paspoorten. Deze drie documenten maken samen 82 procent uit van alle afgeleverde documenten hier. We zijn dus op zoek gegaan naar een manier om die op een klantvriendelijke manier bij de Aalternaar te brengen. En dat kan nu via de automaat die 24 op 24 beschikbaar is.”

 

De DistriSPOT is een kluis die je kan openen nadat je jezelf met de app van Itsme geïdentificeerd hebt. Alle handelingen die je moet doen, worden stap voor stap op het scherm uitgelegd. Net alsof je een postpakje gaat afhalen in een pakjesautomaat. Het is de bedoeling dat het systeem nog verfijnd wordt, en dat het kluisje later ook zal openen met een simpele scan van een QR-code.

 

Pilootproject

 

“Bij de aanvraag van de documenten online of aan de balie zal altijd gevraagd worden of de afgifte persoonlijk of via de automaat moet gebeuren”, zegt burgemeester Pieter De Crem. “Want het blijft bij ons nog altijd een dubbel verhaal. Voor de mensen die niet met zo'n automaat willen werken, blijven de uitgebreide openingsuren van ons gemeentehuis natuurlijk bestaan. Maar als je ook 's avonds of in de weekends iets wil afhalen, wordt de automaat natuurlijk een handig alternatief. Heel wat andere gemeenten zijn al komen kijken, of komen binnenkort kijken. In september wordt een evaluatie van dit pilootproject gemaakt. Onze dienstverlening is nu in ieder geval de klok rond bereikbaar. En daar zijn we trots op.”

Artikel door Joeri Seymortier voor Het Laatste Nieuws. Gepubliceerd op 7 juli 2023.

Nieuws

Tweemaal 7 voor Aalter in de race naar de bovenlokale verkiezingen: CD&V Aalter stuurt haar jongste krachten naar de kiezer

CD&V Aalter kondigt met trots de kandidaturen aan van Mathias Van de Walle (31) en Michaël Canoot (27) voor de verkiezingen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement die gepland staan op 9 juni 2024. Van de Walle zal de stem van Aalter vertegenwoordigen vanop plaats 7 bij de effectieve lijst voor de Kamer. Canoot doet dit vanop dezelfde plaats 7 bij de opvolgers voor het Vlaams Parlement. 

Michaël Canoot wordt provinciaal voorzitter Jong CD&V in Oost-Vlaanderen

Michaël Canoot uit Bellem (Aalter) wordt de nieuwe provinciaal voorzitter van Jong CD&V Oost-Vlaanderen.