Minister Crevits kent investeringssteun toe voor aankoop en verbouwing Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Oostende

Publicatiedatum

Auteur

Kato Hoogstoel

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van ruim 1,7 miljoen euro voor de aankoop en de verbouwing van de tweede verdieping van de Volksbond in Oostende voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma zal de jongeren- en de volwassenenwerking in dat pand samenbrengen.

“De huurpanden van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Oostende voldoen niet langer. Zeker het gebouw waar jongeren begeleiding krijgen, is in een slechte staat. De aankoop en de verbouwing van de tweede verdieping van de Volksbond zal soelaas brengen. De nieuwe inrichting met onder meer speltherapie- en groepsruimtes zal er tegelijk voor zorgen dat de begeleiding van de jongeren en de volwassenen nog versterkt kan worden.” Hilde Crevits

Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma heeft vestigingen in Oostende, Blankenberge en Torhout. In Oostende worden er momenteel 2 gebouwen gehuurd: voor de kinderen- en de jongerenwerking in de Maria Theresiastraat en voor de volwassenenwerking in de Cirkelstraat. Het is nu de bedoeling om de tweede verdieping van de Volksbond in de Kannunik Dr. Louis Colensstraat aan te kopen en te verbouwen.  Op die locatie kan het Centrum de jongeren- en de volwassenenwerking samenbrengen.

Het nieuwe pand beschikt over voldoende ruimte voor de doelgroepen die Prisma wenst te bereken, met name psychisch kwetsbare mensen met chronische complexe problematieken. Er is ruimte voor groepstherapie, gesprekken met gezinsleden en therapielokalen die kindvriendelijk worden ingericht. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg streeft er immers naar om in plaats van individuele therapie meer en meer behandelvormen te organiseren waarbij familie en andere hulpverleners betrokken worden.

Met de aankoop wordt het Centrum buren van de andere partners in het gebouw ACV, de ZoWe Hogeschool voor Verpleegkunde en Miras volwassenenonderwijs waar ook avondonderwijs wordt aangeboden.  De kostprijs voor de aankoop en de verbouwing wordt geraamd op ruim 3,1 miljoen euro. Minister Crevits kent via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden een investeringssteun tot van 1,7 miljoen euro.

Nieuws uit Oostende

Nanny Luijsterburg wint Poëziewedstrijd Stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in Cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Inschrijvingen vakantieaanbod Stad Oostende van start op 18 januari

Naar goede gewoonte valt er ook in 2024 weer heel wat te beleven voor de Oostendse jeugd tijdens de vakantieperiodes in het voorjaar. Naast de speelpleinwerking PleZAND en de sportkampen wordt in de krokus- en paasvakantie ook de zonnetjeswerking opnieuw georganiseerd. Tijdens de paasvakantie opent de Tienerwerking zijn deuren op een nieuwe locatie: 't Bosjoenk. De inschrijvingen starten op donderdag 18 januari.

Bibliotheek Oostende gaat met participatieproject Drijfgoud op zoek naar ‘De Ensor in jou’

Ook de Bibliotheek van Oostende dompelt zich in 2024 helemaal onder in het Ensor-festival. Er is een nieuwe editie van het participatieproject ‘Drijfgoud’, waar iedereen een creatieve invulling mag geven aan het thema ‘de Ensor in Jou’. Daarnaast wordt elke maand een lezing georganiseerd met boeiende sprekers, die zich op hun eigen manier in de figuur van James Ensor hebben verdiept.