Leuvense fietsenstallingen worden klimaatrobuust

Publicatiedatum

Auteur

dirk vansina

Deel dit artikel

De stad Leuven greep de heraanleg van twee populaire fietsenstallingen, op de Philipssite en in de wijk Vlierbeekveld, aan om ze een stuk klimaatrobuuster te maken. De stalling op de Philipssite kreeg een waterdoorlatende ondergrond en beide stallingen zijn nu overdekt met een groendak.

De openbare fietsenstallingen op de Philipssite en aan het Vlinderpark (Honingbijstraat) in Kessel-Lo, vlak bij de Abdij van Vlierbeek, kregen een hoognodige update. “Regelmatige gebruikers uitten hun bezorgdheid over het gebrek aan een dak boven de stallingen, waardoor hun fietsen er in weer en wind onbeschut stonden. Daar bieden we nu een antwoord op door de fietsenstallingen aan te passen en van een groendak te voorzien. Aan het Vlinderpark is er nu een overdekte stalling met ongeveer 40 plaatsen, en op de Philipssite kunnen meer dan 100 fietsers hun rijwiel beschut kwijt,” vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

Duurzaamheidskaart
​In één beweging trekt de stad de duurzaamheidskaart, zowel voor de bodem als het dak. Op de luifels ligt een groendak, dat als een spons werkt voor zowel regenwater als CO2. “Groendaken hebben een absorberend effect en zorgen ervoor dat er minder regenwater wegstroomt naar de riolen. Bovendien heeft een groendak een veel langere levensduur dan een traditionele dakbekleding,” aldus schepen Vansina.

“Met deze nieuwe fietsenstallingen vergroten we het fietscomfort, want voortaan kun je je fiets er droog en beschut stallen. Daarnaast neemt de groenbedekking op de nieuwe stallingen fijnstof op en zet ze CO2 om in zuurstof. Een groendak trekt bovendien vogels, vlinders en insecten aan. Kortom: de nieuwe klimaatrobuuste fietsenstallingen zijn goed voor de fietsers, de luchtkwaliteit en biodiversiteit in onze stad en onze klimaatambities,” vult schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid David Dessers aan.

“Het is de eerste keer in Leuven dat dergelijke fietsenstallingen worden geplaatst. En er zijn er nog gepland: de stad Leuven wil in het najaar nog twee nieuwe fietsenstallingen met een groendak plaatsen, aan de reinigingsdienst in de Kolonel Begaultlaan en aan het buurtcentrum Hoogland,” besluit schepen Vansina.

Nieuws

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.

Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.