Diefstal van de rechtvaardige rechters

Wanneer

-

Waar

CC Leopoldsburg

Contactpersoon

Deel dit evenement

Filip Van Beurden (°1968) is ingenieur elektromechanica, stadsgids, skepticus en wetenschaps- en geschiedenispopularisator. Zijn motto is: Alles is boeiend als het op de juiste manier gebracht en beleefd wordt.

Als bedrijfsleider van een bedrijf in de kunststofsector heeft hij een grote interesse in mechanica en organische chemie. Als stadsgids erkend door Toerisme Vlaanderen trekt hij zijn interessegebied verder open naar geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck uit 1432 is zonder twijfel Vlaanderens beroemdste polyptiek. Het is talloze malen als buit meegenomen in gewapende conflicten, het is gekopieerd, het is geplagieerd, het is aan branden ontsnapt, historische figuren als Napoleon en Hitler wilde het in hun bezit hebben en het staat in het Guinness Book of Records genoteerd als het meest gestolen schilderij ter wereld. In zijn lezing neemt Filip je mee in de ontstaansgeschiedenis en de bewogen historiek van dit beroemde veelluik.

Tot de verbeelding spreekt ook de nog steeds onopgeloste, mysterieuze diefstal uit 1934 van het paneel van de Rechtvaardige Rechters. Als stadsgids bekijkt Filip deze queeste ook met een kritische blik. Hij is reeds jaren gefascineerd door deze raadselachtige diefstal en alle theorieën die hieromtrent de ronde doen. Hij neemt je mee in het verhaal van de diefstal alsof je het zelf beleefd. Daarna haalt hij de meest gangbare hypotheses hieromtrent door een filter van kritisch onderzoek.

Je mag een leerrijke en spannende lezing verwachten alsof je de diefstal zelf meemaakt.

Tickets

€10,00 EUR - Purchase tickets here