Kris Martlé
Plaats 11
Beste Berlaarnaar,
Mijn naam is Kris Martlé en op zondag 13 oktober ben ik kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van CD&V Berlaar.
Omdat de kracht van lokale politiek voor mij ligt in een nauwe verbondenheid en een korte afstand tussen het beleid en de mensen, vind ik het belangrijk om mezelf even voor te stellen. Wie iemand is, hoe hij of zij Berlaar beleeft en waarvoor iemand staat, hebben namelijk een grote invloed op de overtuiging waarmee ze voor bepaalde punten zullen strijden.
Kris als fotograaf: blik op Balder
Laat me starten met één van mijn passies. Een heel aantal jaren geleden nam ik namelijk een fototoestel in de hand en sindsdien wijkt zo’n toestel nog maar zelden van mijn zijde. Ik heb het geluk om die passie en de liefde voor mijn dorp al enige jaren te mogen combineren als gemeentelijk vrijwillig huisfotograaf.
Dat engagement bracht me op prachtige Berlaarse plekjes, buurtborrels, plechtige inhuldigingen, sportieve en culturele activiteiten en vele andere evenementen. Ik leerde ons Balder verder kennen vanuit verschillende invalshoeken, letterlijk en figuurlijk. Ik zag de schoonheid van Balder, in de mensen en hun vele initiatieven die onze gemeente doen bruisen.
Je ziet waar inwoners mee bezig zijn. Waar hun hart van vol is. En wat ze met de nodige fierheid willen tonen. Door onder de mensen te komen, hoor je daar ook wat er bij hen leeft. Wat ze nodig hebben om hun projecten en passies leefbaar te houden, maar ook waar ze weleens van wakker liggen.
Kris als postbode: mensen verbinden
Professioneel ben ik actief als postbode in Berlaar. Als postbode help je mensen om zich met elkaar te verbinden, en de afstand met organisaties en instellingen of met informatie te verkleinen. Door dagelijks met meerdere mensen op je route contact te hebben, besef je de waarde van een ‘goeiedag, alles goed?’.
Waar iedereen verkeersveiligheid als een belangrijk thema naar voren schuift, ervaar ik dit samen met jou elke dag. Als postbode weet ik alle plekken in voet- en fietspaden die ik wil vermijden, pas ik mijn route aan om drukkere wegen en kruispunten op bepaalde momenten in de dag te omzeilen en besef ik op welke plekken we meer moeten inzetten op een betere zichtbaarheid en sensibilisering.
Die ervaring uit eerste hand wil ik samen met die dagelijkse vinger aan de pols bij zovele inwoners omzetten in een beleid op maat van jou als Berlaarnaar.
Kris bij NSB Berlaar: de waarde van verenigingen, respect voor onze geschiedenis
Nadat ik er al enkele jaren bij betrokken was, werd ik het afgelopen jaar verkozen als voorzitter van de Berlaarse afdeling van de Nationale Strijdersbond België. Die vereniging heeft tot doel onze Berlaarse oud-strijders te blijven eren en de nagedachtenis van de vele slachtoffers van beide grote oorlogen levend te houden.
Deze hobby combineert mijn interesse in de geschiedenis van ons land en ons dorp met mijn liefde voor mensen en onze verenigingen. Ik zet zo graag mee mijn schouders onder een bruisend Berlaar.
Om te weten waar je naartoe kan, moet je ook weten vanwaar je komt. De inspanningen die onze oud-strijders leverden om ervoor te zorgen dat wij in 2024 van dat bruisend Berlaar te kunnen genieten, mogen we niet zomaar verloren laten gaan. Alle verhalen, van de oorlogen tot nu, maken deel uit van onze Berlaarse eigenheid. Wie we waren, bepaalt wie we zijn. Dat zijn zaken die we zeker moeten koesteren.
Kris als echtgenoot en papa: een Balder voor iedereen
Afsluiten doe ik met mijn gezin. Als man van Ann en papa van Caroline*, Robin & Julie heb ik het geluk elke dag te mogen thuiskomen in een warm huis vol liefde en ondersteuning. Mijn gezin geeft mij de kracht en de gedrevenheid om mijn engagement aan te gaan. Waar ik voor iedereen wil bouwen aan een beter Berlaar, doe ik dat zeker ook voor hen.
Ze vormen bovendien ook voelsprieten in leefwerelden en doelgroepen die niet altijd de mijne zijn. Zoals het belang van ons onderwijs en de nood aan plekjes voor jongeren waar ook zij met elkaar kunnen verbinden.
Mijn aandachtspunten voor een verbindend Berlaars beleid
Met jouw feedback en steun wil ik de komende jaren werken aan deze speerpunten. Ik ben ervan overtuigd dat we door naar onze inwoners te luisteren een warm, verbindend Balders beleid kunnen verwezenlijken.
- Voor een samenwerking tussen gemeenten, maar tegen een fusie
Samen geraak je verder dan alleen. Schaalvergrotingen met andere gemeente of samenwerken rond bepaalde thema’s bieden dus absoluut een meerwaarde. Maar iedereen heeft zijn eigen eigenheid, met specifieke accenten op buurt- en gemeenteniveau. De waarde van lokale politiek ligt in het laagdrempelige karakter, kort bij de burgers waar we het voor doen. Aanspreekbaar zijn en voeling hebben met wat er leeft bij de Berlaarnaar zijn essentieel om een goed beleid te kunnen voeren.
Door op te gaan in een groter geheel, dreigen we focus te verliezen op wat voor ons Balder belangrijk is.
- Stimuleren van het verenigingsleven
Onze verenigingen zijn een belangrijk onderdeel van het sociale weefsel van onze gemeente. Ze brengen mensen samen in een bruisend Berlaar. Ze zorgen ervoor dat we onze passie kunnen uitdragen en helpen ons om vrienden te leren kennen, bieden ruimte voor een deugddoend babbeltje of helpen ons zelfs een goei lief aan de haak te slaan.
Ik wil luisteren naar de noden van onze Balderse verenigingen en evenementen stimuleren waar verschillende verenigingen verbindend kunnen samenwerken. Om die hartslag van ons Balder te blijven laten kloppen, ga ik voor meer publiciteit voor activiteiten via onze gemeentelijke kanalen.
- Verkeersveiligheid
Om de verkeersveiligheid te verhogen, wil ik inzetten op sensibiliseren en pas daarna verbaliseren. Verkeersveiligheid start ook bij wie zich in het verkeer begeeft, daarom moeten we aandacht tonen voor een goede fietsverlichting. Met een belevingsmoment rond veiligheid in het verkeer moeten we de leerlingen van onze Berlaarse scholen meer inzicht in verkeersveiligheid geven.
De reeds ingevoerde trajectcontroles wil ik graag grondig evalueren om te onderzoeken of ze het juiste effect hebben en daarna indien nodig bijsturen.
- Armoede bestrijden
Dit door de drempel te verlagen naar gemeentelijke en sociale diensten.
Door info te verstrekken op de jaarlijkse dag van de armoede, door op een marktdag een stand te voorzien waar men passanten info kan aanreiken, info in de kiosk publiceren, meer inzetten op opsporen van kinderarmoede via scholen,…