Algemene visie
Cd&v Kontich-Waarloos staat voor een sterk sociaal beleid.
De familie is de eerste zorgende kracht rond de zorgbehoevende persoon. Die zorg is de eerste hulp. Wanneer de zorg van de eigen omgeving ontoereikend is, treedt de zorgsector in werking. Gemeente en OCMW - in gemeenschappelijk overleg - moeten het sociaal beleid vorm geven.
Aan de slag
Mensen zijn welkom in een buurthuis
In Waarloos, Kontich-Kazerne en Kontich dorp creëren we meer samenhorigheid via buurthuizen. In Kontich dorp combineren we het buurthuis met een echt sociaal huis. Daar kunnen mensen terecht met al hun vragen over medische, psychische, sociale, administratieve en juridische problemen. Zo’n sociaal huis is laagdrempelig. In Waarloos en Kontich-Kazerne vormt een zorgloket de link met het sociaal huis. In Kontich-Kazerne bouwen we zo verder aan De Alf in het voormalige klooster. We maken de link met de bibliotheek.
Iedereen is er welkom. We hebben er specifieke aandacht voor de meest kwetsbare groepen. In aansluiting daarmee voorzien we voor hen:
- sociale correcties in gemeentelijke belastingen en retributies;
- gelijke kansen in alle domeinen van het gemeentelijk beleid;
- een volwaardig armoedebeleid, waarbij we hen ook kansen geven bij sportieve en culturele activiteiten.
We moedigen de initiatieven van burgers en verenigingen aan
- Verenigingen en organisaties in onze gemeente zorgen voor verbinding en cohesie. We bieden hen financiële ondersteuning bij het ontwikkelen van hun gemeenschapsvormende activiteiten. Waar nodig voorzien we ook investeringssubsidies voor het verenigingsleven.
- We ondersteunen in het bijzonder de initiatieven die naar kansarmen gericht zijn (o.a. Schakel, Sociale kruidenier…) en faciliteren hun participatie bij onze verenigingen (inclusief jeugdverenigingen en sportclubs.
Bestendigen van gemeentelijke initiatieven
- De kinderopvang blijft een aandachtspunt. We schatten de behoeften in en bouwen daartoe de nodige opvangvoorzieningen uit.
- Het ‘Kinderkansenplan’ vormt een kader om kinderarmoede verder aan te pakken.
- Met de initiatieven zoals ‘What’s up’ spelen we waar nodig in op nieuwe vragen van de jongeren.
- We werken mee aan een waardige opvang van vluchtelingen in onze gemeente.
- We werken aan de digitale inclusie en hebben oog voor hen die het hier moeilijk mee hebben.
Inspraak via een sociale raad
We geven in de nieuwe beleidsperiode inspraak via de sociale raad.
- De raad adviseert een lokaal sociaal beleidsplan 2025-2030.
- Deze raad waakt over het sociaal beleid bij de verdere integratie van gemeente en OCMW. De sociale raad neemt de bekommernissen en doelstellingen mee van onze vroegere toegankelijkheidsraad.
- We gaan na hoe we meer impact hebben door samen te werken met andere gemeenten en de Vlaamse overheid.