Kleurrijke Graag Traag-borden roepen al 25 jaar op tot meer verkeersveiligheid

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

Graag traag, ’t is vakantie. Borden met deze slogan sieren deze zomer al 25 jaar de Peltse wegen. Het initiatief is een kindvriendelijke manier om tijdens de zomervakantie aandacht te geven aan de verkeersveiligheid in de Peltse straten. Het project startte in 1999 in de toenmalige gemeente Overpelt en werd ook na de fusie een blijvend en actueel initiatief. De komende dagen komen tientallen Peltse kinderen mee schilderen aan hun eigen kleurrijke verkeersborden.

Pelt blijft ijveren voor verkeersveilige straten. Vooral tijdens de zomervakantie worden straten vaak gebruikt door spelende kinderen. Daarom startte in 1999 de toenmalige gemeente Overpelt – als één van de eerste Vlaamse gemeenten - de Graag Traag-actie op, die automobilisten aanspoort tot meer rust en voorzichtigheid op onze wegen.

Schepen van jeugd Katrien Kenis: "Kinderen van 6 tot 12 jaar uit de Peltse lagere scholen krijgen allemaal de kans om zelf een verkeersbord te ontwerpen dat ze tijdens de zomervakantie in de buurt van hun straat kunnen neerzetten. Op een bord van 60 x 80 cm krijgen ze heel wat ruimte om hun eigen ontwerp te maken. De tekeningen worden steeds ondersteund door de slogan ‘Graag traag, ’t is vakantie’."

Vandaag, 25 jaar na de eerste editie van Graag Traag, is de actie nog steeds brandend actueel en schilderen ook de huidige generatie Peltse kinderen (net zoals indertijd hun papa en mama) aan hun eigen kleurrijke Graag Traag-borden. Dat doen ze op donderdag 4 en vrijdag 5 april, van 10 tot 11.30 en van 13 tot 14.30 uur in repetitieruimte De Reppe (achter CC Palethe in de Jeugdlaan). Deelname is volledig gratis, inschrijven is vereist via pelt.i-active.be.  Tijdens de eerste week van de zomervakantie duiken de borden ook daadwerkelijk in het Peltse straatbeeld op.

Nieuws

Stem Dennis en Els: uw beste keuze voor Pelt!

Op zondag 9 juni zijn het Vlaamse, nationale en Europese verkiezingen.

Pelt is gebaat met een sterke afvaardiging in Brussel.

Geef daarom uw waardevolle stem aan onze Peltse kandidaten Dennis en Els.

 

Selectieve vallen Aziatische hoornaar: nog tot half juni koninginnen vangen

Begin mei stelde de gemeente Pelt selectieve vallen ter beschikking om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. Sindsdien werden al elf koninginnen gevangen en twee embryonesten vernietigd. De vallen kunnen nog tot half juni blijven staan. Tegen dan zullen de laatste koninginnen uitgevlogen zijn.  

Fotoclub Digipelt toont hun werk in nieuwe tentoonstelling ‘Artistic in the Street’

Nog tot zondag 8 september kan je in CC Palethe naar de tentoonstelling ‘Artistic in the Street’ van de Peltse fotoclub Digipelt. Het is al zes jaar geleden dat de fotoclub haar werken nog kon tonen aan het grote publiek.