Het scholenproject Kaart is een groot project in de wijk kaart in de omgeving van Vrije basisschool De Vlinder en GIKO Kaart ’t Veldhoppertje. Het is een project dat de gemoederen in de kaart sterk doet oplaaien met de oprichting van een actiecomité, tal van procedureslagen en een hoop verloren tijd en moeite als gevolg. En dat allemaal dankzij het huidige gemeentebestuur. Maar eerst even wat context voor wie nog niet op de hoogte is.
In 2019 werd na een concurrentiedialoog de firma Van Roey aangesteld om de scholen in de omgeving te voorzien van nieuwe gebouwen en een multifunctionele sporthal met bovenlokaal karakter. Dit project werd in 2020 aan de wijk voorgesteld op een info-sessie (let op: info en inspraak verschillen). Er doken heel wat bezwaren van de buurt op, het grootste bezwaar tot vandaag de dag blijft de grote partij appartementen die bij het project gebouwd zou moeten worden, 106 woningen om precies te zijn. Per appartement is er 0,75 parkeerplaats voorzien want de bewoners moeten gebruik maken van combimobiliteit. Doordat appartementen een deel van het project innemen moet er ook een deel van het speelbos en de speelplaatsen wijken om de sporthal te bouwen. Die speelplaatsen zouden nog +/- 8,5 m² per kind overhouden waar de Vlaamse overheid 10 m² aanbeveelt. Dit zou volgens de gemeente voldoen want de scholen kunnen beurtelings het speelbos gebruiken.
Ondertussen zijn er al een aantal bijstellingen geweest vanuit de gemeente, het aantal woningen is verminderd en het aantal parkeerplaatsen verhoogt naar 1/appartement. Heel wat van deze perikelen en vertragingen hadden vermeden kunnen worden door de wijk onmiddellijk te betrekken en niet enkel te informeren na het nemen van de beslissing. Als de kiezer ons het mandaat geeft om mee in de meerderheid te stappen zal dit project dan ook herbeken worden door ons. Daarbij grijpen we terug naar de plannen van 2016 waar er een scholenproject voorlag om de wijk te voorzien van moderne onderwijsinfrastructuur. In dit plan zijn ook nevenfuncties vervat maar de hoofdfocus blijft school. Het is in ieder geval zaak om spoedig te handelen want er is nu 6 jaar verloren waar kinderen in oude schoolgebouwen les hebben moeten volgen.
Ook qua financiën willen wij dit plaatje herbekijken waarbij we de mosterd halen bij het project ‘wonen boven de school’ in Mariaburg. Hierbij maakte een privaat-publieke samenwerking (PPS) het mogelijk om de ambities hoger te leggen dan enkel vernieuwing van het schoolgebouw. Maar de hoofdmoot van de financiering kwam van AGION (agentschap voor infrastructuur in het onderwijs).
Hieronder kan u onze antwoorden vinden op de vragenlijst die wij kregen van het actiecomité ‘de Kaart rond tafel’. Daarin kan u onze visie duidelijk terugvinden en anders bent u meer dan welkom om ons te contacteren.
- De huidige plannen worden opgeborgen of een nieuw plan op maat van de wijk.
CD&V♥2930 wil bij dit scholenproject Kaart teruggrijpen naar de plannen van eind vorige legislatuur, dus vóórdat de huidige meerderheid het omvormde tot een immo-project met 103 wooneenheden en een regionale sporthal. We willen op de eerste plaats eindelijk een moderne onderwijsinfrastructuur voor de komende decennia uitbouwen. Er is wel degelijk ruimte voor nevenfuncties mogelijk op het gebied dat de huidige scholen inneemt. Maar hierbij moet de draagkracht van de onmiddellijke buurt (o.a. ruimtelijke invulling, mobiliteit) op de eerste plaats staan. Qua invulling van de nevenfuncties kijken we in de eerste plaats naar de noden van de bewoners van de wijk Kaart (o.a. jonge starters en senioren als doelgroep van bewoners, kinderopvang, een buurtcentrum, …).
- De ‘zelf-financierende constructie’ met een commerciële partner op de scholensite of zelf investeren in lokale onderwijsinfrastructuur.
De gemeente moet zelf investeren in haar eigen onderwijsinfrastructuur en een beroep doen op de subsidies van Agion, het Agentschap voor Infrastructuur voor Onderwijs. CD&V♥2930 vertrekt vanuit de realiteit dat scholenbouw in Vlaanderen een jarenlange achterstand heeft als het aankomt op subsidiemiddelen, met een wachttijd tot 5-6 jaar. Door de verkeerde aanpak en foute keuzes van de huidige meerderheid zijn er weer 6 jaar voorbijgegaan; de voorbije jaren werden enkel hoogst noodzakelijke herstellingen uitgevoerd.
Wij staan ook achter onze vroegere beleidsvisie om betaalbare woningen bovenop de school te bouwen mits de randvoorwaarden die verder vermeld staan bij de andere vragen. Een PPS-constructie moet dit project realiseerbaar maken. De woningen worden daarbij door een private onderneming gebouwd en bekostigd.
Een louter “zelf-financierende constructie” met een commerciële partner leidt tot een ongewenst immo-project, zoals we gezien hebben.
- Gemeenschapsgronden compact invullen met privé woonunits of meer ruimte voor de scholen of een andere sociale, wijkgebonden invulling.
Voor CD&V♥2930 komt het scholenproject op de eerste plaats. De overige functies moeten maximaal afgestemd zijn op de sociale noden van de bevolking van de wijk én vertrekken van de draagvlak voor de buurt. Dat kunnen een beperkt aantal betaalbare wooneenheden zijn voor specifieke doelgroepen, kinderopvang, een polyvalente ruimte voor verenigingen, een turnzaal (kleine sporthal) die op vrije momenten openstaat voor niet-competitief gebruik. Bij de wijkgebonden invulling en dus ook de inrichting van de site staat ontmoeting centraal.
- De scholensite is een gebied geschikt voor kernverdichting waar hoogbouw haar plaats heeft of bebouwing die kadert in de eigenheid van wijk Kaart.
Gemeenschapsgronden (zgn. blauwe zones voor gemeenschapsvoorzieningen) zijn schaars in onze gemeente, en dus wil CD&V♥2930 er verstandig, creatief en zuinig mee omgaan. Dat betekent zeker niet dat wij gaan voor een maximale invulling, wel voor een mooi project op basis van leefbaarheid en draagkracht voor de plaatselijke gemeenschap. De architectuur moet alleszins de schaal en nabijheid van de buurt weerspiegelen, en we leggen ook een groennorm op zodat schoolkinderen opgroeien in een groene omgeving en buurtbewoners verder kunnen genieten van het aanwezige mooie bomenbestand.
- Een grote bovenlokale sporthal in de wijk of een turnzaal op maat van de scholen met lokale sportieve wijkinitiatieven buiten de schooluren.
Zoals hierboven gezegd: een turnzaal (kleine sporthal) die op vrije momenten openstaat voor niet-competitief gebruik en gericht is op lokaal gebruik. Voor een bovenlokale sporthal is dit niet de juiste inplanting.
- Een biomassacentrale als warmtebron of een andere/modernere technologie zonder uitstoot.
Voor CD&V♥2930 moet het scholenproject een voorbeeld zijn van de transitie naar een duurzame en klimaatneutrale samenleving en bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de energie-efficiëntie. De voorkeur gaat uit naar een lokaal warmtenet voor de site waarbij toekomstgericht de buurt kan aansluiten.
- De aangeduide projectontwikkelaar heeft volledige autonomie over de commercialisering van de scholensite of de gemeente die de regie neemt over deze wijkvernieuwing en de toewijzing van woningen.
Het gemeentebestuur moet de regierol opnemen bij de invulling van de site. Het gaat over schaarse gemeenschapsgronden waarbij toekomstgericht nagedacht dient te worden over de sociale noden van de wijk. Dit project moet ook een hefboom zijn voor het voeren van een echt woonbeleid in de wijk Kaart. Er is nood aan betaalbare huisvesting op maat voor alleenstaanden, senioren, jonge starters en andere doelgroepen. De Vlaamse regelgeving geeft hiervoor aan het gemeentebestuur voldoende instrumenten; ze moeten alleen gebruikt (willen) worden!
Nu het gemeentebestuur de invulling van Kerk Rustoord met onder meer polyvalente ruimtes voor Kaartse verenigingen heeft afgeschoten, moet bekeken worden of op de site een kleine polyvalente ruimte (voor gemengd gebruik door scholen en verenigingen) mogelijk is en onder welke randvoorwaarden (beperkte impact op open ruimte en mobiliteit).
- Inzake parkeerdruk rond de projectsite behouden we de huidige plannen of er wordt gewerkt aan een realistisch aantal bijkomende parkeerplaatsen voor het aantal bijkomende woningen.
De huidige plannen inzake parkeerdruk zijn gebaseerd op een achterhaalde invulling van het project, en dus ook dit moet herbekeken worden. Trouwens werd de zone 30 in de ganse wijk voor een groot stuk ingevoerd vanuit de achtergrond van dit scholenproject. De beloofde evaluatie is tot dusver uitgebleven. CD&V♥2930 gaat die evaluatie samen met de buurtbewoners doen; ook de parkeerdruk rond het Hendrik Luytenplein, Middelkaart, Leeuwenstraat en ruimere omgeving worden daarbij opnieuw onder de loep genomen.
- Mobiliteitsplan in wijk Kaart: Na evaluatie, passen we de huidige fase 1 aan of de verdere uitrol in de wijk van de volgende fases van het plan.
Zie vorige vraag
- Openbaar vervoer: het huidige aanbod in wijk Kaart is voldoende of de gemeente ijvert voor fijnmaziger aanbod aan openbaar vervoer.
Het huidige aanbod in wijk Kaart is volstrekt onvoldoende en gaat volledig voorbij aan de behoefte van doelgroepen als senioren. In ieder geval moet de eigen dienstverlening door de gemeente met de buurtbus versterkt worden. Ook het vervoer van en naar de dienstencentra moet herbekeken worden zodat de rijtijden voor de passagiers verkorten.