Feestelijke opening speelterrein Groefplein

Publicatiedatum

Auteur

Dirk Vansina

Deel dit artikel

De stad investeerde in de vernieuwing van de speeltuin op het Groefplein, tussen de Tervuursestraat en de Van Waeyenberghlaan. Kinderen kunnen er opnieuw naar hartenlust spelen en met de lente in zicht is het op zaterdag 18 maart tijd om het vernieuwde speelterrein in te huldigen.

“Op Leuvens grondgebied creëren we om de vierhonderd meter een lokale speelplek voor de buurt”, legt schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “En we proberen om elk van de honderd Leuvense speelterreinen te vernieuwen of opnieuw aan te leggen met elementen die beantwoorden aan de noden van vandaag. Buiten spelen is gezond en bevorderlijk voor de ontwikkeling van een kind. Met de juiste toestellen en speelprikkels willen we kinderen aanmoedigen om op avontuur te gaan en zelf te ontdekken.”

In de speeltuin op het Groefplein koos de stad samen met de buurt voor een variatie aan spelelementen. Je vindt er een glijbaan en een cocon. Ook klimmen en klauteren kan er ​ dankzij de speelheuvels en de speelse elementen met grote bollen. Op het plein staan verder een basketbalring, twee voetbaldoelen en een ‘calisthenicspark’, een soort krachthonk. Allemaal dingen die sport en beweging stimuleren.

Voor én door de buurt

De stad ontwierp de speeltuin in nauwe samenspraak met de buurtbewoners. Op basis van hun input zijn de speeltoestellen gekozen en kreeg het plein nieuwe frisse kleuren. Ook het buurtcentrum maakt handig gebruik van deze speelplek. “Dit is een mooi voorbeeld van een terrein dat de sociale samenhang in de buurt versterkt”, aldus schepen Vansina.

De inhuldiging van het ​ vernieuwde Groefplein vindt plaats op zaterdag 18 maart. Iedereen is welkom tussen 15 en 16 uur voor een receptie aangeboden door de stad. Voor de kinderen is er warme chocolademelk en de aanwezigen kunnen meedoen met leuke workshops ‘fireskills’ en katapultschieten. ​

Nog speelterreinen in de pijplijn

Later dit voorjaar starten de werken voor de tijdelijke invulling van de speeltuin in park De Bruul. In Wilsele-Putkapel vorderen de werken aan het Urban Sports Park, een sport- en vrijetijdspark voor BMX, steppen, skaten, bladen en parkour. In de wijk Terbank in Heverlee vernieuwt de stad het speelterrein met aandacht voor inclusie. ​

Rookvrij

Leuven telt meer dan honderd openbare speeltuinen en sportveldjes. Sinds 1 juli 2022 zijn ze rookvrij. De stad wil inwoners en instanties inspireren en sensibiliseren om niet te roken of te vapen in het bijzijn van kinderen. De rookvrije speeltuinen en sportveldjes helpen het goede voorbeeld te geven aan volgende generaties.

Nieuws

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.

Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.