Woningaanbod
Essenaren moeten in onze gemeente gelukkig kunnen wonen en een hoge leefbaarheid ervaren. Elke wijk in onze gemeente heeft zijn eigen DNA en dat moeten we koesteren. We vinden het dan ook belangrijk om de (kleinere) kernen te versterken opdat het wijkgevoel behouden kan blijven en dat ook jonge gezinnen hun plek hier kunnen blijven vinden. In het centrum moeten we sterker inzetten op de leefbaarheid. Er zijn tal van woningen en veel appartementen. We moeten zorgen dat dit niet ten koste van het gemeenschapsgevoel gaat.
We willen daarom inzetten op betaalbare woningen in onze gemeente. Heel wat mensen vallen uit de boot voor sociale woningen ondanks dat het voor hen ook moeilijk is om een woning of perceel aan te kopen. Ook die mensen willen we ondersteunen. We willen hiervoor een regeling uitwerken dat er bv. een korting gegeven kan worden op het grondaandeel van bepaalde percelen. Daarnaast gaan we in gesprek met de hogere overheden om in het project van Wonen In Eigen Streek (WIES) te kunnen aansluiten.
Voor starters en herstarters gaan we terug aan de slag met het pilootproject van Netwerk Coöperatief Wonen (NCW). Met dit coöperatief project zijn de bewoners aandeelhouder en worden de kosten gedrukt. De bewoners kunnen door hun kleinschalig netwerk elkaar ondersteunen in zelfstandig en zelfredzaam wonen.
We willen dat mensen die in onze gemeente een woning huren zeker zijn dat de woning voldoet aan de opgelegde gewestelijke woonnormen. Het systeem van de conformiteitsattesten willen we daarom ook houden. Hierdoor moeten in 2028 alle huurwoningen zo’n attest hebben.
Daarnaast moeten we zorgen dat alternatieve woonvormen zoals bv. cohousing en zorgunits toegelaten kunnen worden en dat positieve out-of-the-box-ideeën realiseerbaar kunnen zijn. Als bestuur is hier een positieve houding nodig. We gaan uit van de goede bedoelingen van de inwoners. Uiteraard moet hiervoor een kader uitgewerkt worden.
De ruimtelijke ordening en het behoud van open ruimte moet goed opgevolgd worden in een groene gemeente als Essen. We moeten hierbij een gezond verstand principe toepassen als professionele gemeentelijke organisatie. De rechtszekerheid is ontzettend belangrijk voor de eigenaars.
Energie
We willen als partij inzetten op het duurzaam en klimaatvriendelijk (ver)bouwen. We willen daarom zoeken naar coöperatieve organisaties om bv. te investeren in zonnepanelen. Ook willen we werk maken van een energiegemeenschap. De realisatie van een installatie voor hernieuwbare energie op de ontharde site van de grens Ringweg zou een mooi voorbeeld zijn voor een gemeente als Essen.
We maken ook werk van groepsaankopen waarbij onze inwoners kunnen inschrijven. We vinden het belangrijk dat we hierbij als lokaal bestuur niet gaan concurreren met bv. lokale spelers.
Er zijn al verschillende gemeentelijke premies voor bouwen en verbouwen. We willen deze behouden en uitbreiden als nieuwe mogelijkheden zich aandienen. We werken hiervoor nauw samen met IGEAN en Fluvius.
Onderhoud en Verloedering
Een nette buurt zorgt voor een veiliger gevoel. We willen daarom geen verloedering in onze gemeente. Hiervoor werd er in het verleden al een reglement uitgeschreven. We willen ons als partij verder engageren om dit probleem aan te pakken.
Ook de grote leegstand van sociale woningen is voor veel Essenaren een doorn in het oog. Als partij willen we hier snel duidelijkheid over krijgen, met inbegrip van een plan van aanpak. We vinden het belangrijk om als bestuur vinger aan de pols te houden over zulke grotere projecten in onze gemeente. Vooraleer er nieuwe projecten rond sociale woningen in onze gemeente worden opgestart, moet het huidige beleid op punt staan.
We stellen daarom ook voor om naar analogie met de scholen- en jobbeurs een woningbeurs op te starten, waar inwoners zich kunnen informeren over specifieke woon- en/of bouwprojecten in onze gemeente, maar waar ze ook verder geholpen kunnen worden voor duurzame verbouwingen etc.
Als partij vinden we het belangrijk om te investeren in een net straatbeeld. Via Mooimakers werd er al sterk ingezet op bv. zwerfvuil. Maar ook initiatieven als TourElentrik zorgen mee voor het opsmukken van onze gemeente. We staan open voor andere mooiere initiatieven zoals bv. streetart, groene muren …
We rusten de dienst ruimtelijke ordening binnen het gemeentebestuur uit zodat zij snel en efficiënt kunnen werken met het oog op grote projecten met een impact op het straatbeeld. Vanuit het bestuur willen we nauwe contacten met hogere overheden zodat we met hen makkelijk in overleg kunnen gaan bij eventuele problemen rond de opstart van projecten.
Specifieke projecten
De regenval van eind 2023 en begin 2024 heeft aangetoond dat in het woonbos heel wat werk op de plank ligt. Allereerst zullen er binnenkort rioleringswerken starten. Dit is een groot investeringsdossier waar hard aan gewerkt werd. Dit moet zorgen voor een betere waterhuishouding waardoor verdere ontwikkeling in het woonbos mogelijk is. Daarnaast moet er werk gemaakt worden van een grachtenplan. Zowel op privéterrein als op het openbaar domein willen we dat hemelwater maximaal ter plaatse kan infiltreren. Om te voorkomen dat er grote delen onder water komen te staan, is het van essentieel belang dat er een doordacht grachtensysteem in werking kan treden. Hiervoor zal samenwerking tussen alle partijen van essentieel belang zijn. Eventuele bestrating van het woonbos is een heikel punt waarover iedereen zijn eigen mening heeft. We willen daarom op een grondige manier input verzamelen van alle inwoners van het woonbos via participatie en dialoog. Dit willen we doen met onafhankelijke adviezen die we zullen inwinnen. Daarnaast willen we dit ‘kleinschalig’ opstarten met een pilootproject in bepaalde gedeelten van het woonbos.
Bovendien willen we een automatische bemaling installeren op de meest laaggelegen gebieden in het woonbos. We willen dat deze in actie kunnen schieten op momenten dat er een grote regenval is.
Samen met de bewoners zorgen we voor een maximaal bosrijk karakter. Samen maken we werk van de heraanplanting van extra bomen op privédomein en openbaar domein.
’t Oud Gasthuis is een monumentaal gebouw in de Nieuwstraat en staat al verschillende jaren te verkommeren. Dit is erg jammer. Als partij willen we zo snel mogelijk hiervoor een oplossing vinden. We stellen daarom voor om hierin een multigenerationeel woonproject te starten. We zijn ervan overtuigd dat een project waarin meerdere generaties kunnen wonen en elkaar kunnen ondersteunen een goede aanvulling zou zijn in de “zorgwijk” van onze gemeente.
In wijk Wildert maken we samen met de parochie en vrijwilligers werk van een eerste dorpshuis met bv. een antennepunt van een lokaal dienstencentrum. Dit moet een gezellige buurtplek worden waar de inwoners van de wijk elkaar kunnen ontmoeten en verenigingen gebruik van kunnen maken om zich te organiseren. Door hier met een groep vrijwilligers aan te werken, willen we inzetten op een dorpshuis van en voor de mensen van Wildert. Ook in andere wijken zijn soortgelijke projecten mogelijk.
We moeten snel maar grondig nadenken over de herbestemming van de kerken, en zelfs ook van de parochiezalen. Een herbestemming voor elke kerk is onbetaalbaar en daarom zullen er keuzes gemaakt moeten worden. We vinden het als partij belangrijk dat dit patrimonium haar sociale karakter nooit verliest.
Door de visie om een nieuwe Heuvelhal te bouwen op de Erasmussite lijkt het ons ook opportuun om de huidige infrastructuur van de andere aanwezigen aan de Heuvelhal onder de loep te nemen. De gemeentelijke diensten willen we graag voorzien van nieuwe gebouwen in het industrieterrein. Ook deze gebouwen hebben een lange staat van dienst.
Door zowel de Heuvelhal als de gemeentelijke diensten te verhuizen blijft enkel nog de brandweer over in deze gebouwen. We willen ook voor hen werk maken van een toekomstplan, in samenspraak met zowel onze lokale brandweer als de brandweerzone. Het is van cruciaal belang dat de brandweer een centrale ligging heeft. Als het niet mogelijk is om uit te wijken naar een andere locatie dringt mogelijks een nieuwbouwkazerne op de huidige locatie zich op waarmee de volledige site in een modern, groen en duurzaam jasje kan gestoken worden.