Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Onze landbouwsector is de ruggegraat van onze economie en samenleving op het platteland.  Landbouw speelt in de voedselvoorziening en het onderhoud van het open landschap in Essen een grote rol.  Het is daarom essentieel dat we deze ondernemers blijven ondersteunen.  Landbouw is en blijft een economische sector die versterkt kan worden door zich te richten op innovatie, duurzaamheid en het versterken van de positie van de land- en tuinbouwers. 

Vanuit de gemeente moeten we met respect kijken naar de keuze die landbouwers binnen de krijtlijnen van de wetgeving op hun eigen bedrijf willen maken.  Dit kan gaan van kleinschalige tot grootschalige al dan niet familiale land- of tuinbouwactiviteiten.  Ook de keuze voor een biologische, ecologische regeneratieve of duurzame teelt is aan de individuele landbouwer over te laten.  Of het nu gaat over ‘community supported’ of korte keten, intensief of extensief, het is aan de agrarisch ondernemer om uit te maken hoe hij zijn bedrijf vormgeeft. 

We pleiten ervoor om vanuit de gemeente in samenwerking met de landbouwsector werk te maken van een landbouwbeleidsplan op maat van de gemeente Essen.  Samen met de Essense landbouwers en andere stakeholders, zoals de landbouwadviesraad, Bedrijfsgilde en Groene Kring zal het plan opgesteld worden en dit met zoveel mogelijk inspraak om er een gedragen beleidsplan van te maken. 

De landbouwadviesraad is een belangrijk overlegorgaan waarmee we het contact met de landbouwsector zo sterk mogelijk willen houden. In de schoot hiervan willen we dan ook werk maken van een beleidskader Landbouw. Dit als toevoeging aan het Beleidsplan Ruimte Essen, naar analogie met de beleidskaders van open ruimte en levendige kernen. Op die manier zorgen we voor een goed evenwicht in ons beleid en zorgen we dat landbouw een toekomst heeft in onze gemeente.  

Landbouwers leven op het ritme van de natuur en zijn op die manier een ontzettende kracht die onze gemeente bezit. Met hun kennis en materiaal zijn ze een meerwaarde aan onze gemeente. In overleg met de agrobeheersgroep willen we experimenteren met klimaatdiensten die zij kunnen uitvoeren. We denken hierbij aan het sneeuwvrij maken van wegen of onderhoud van bermen i.s.m. de bermbeheersgroep. Hiervoor moet dan uiteraard ten aanzien van de landbouw ook een compensatie tegenover staan.   

Verder willen we het landschap in onze gemeente landelijk en open houden.  Een actieve landbouwsector is hiervoor de beste garantie.  Zij hebben de kennis en ervaring in huis om hiervoor te zorgen.  Agrarische gebouwen moeten bij voorkeur in agrarisch gebruik blijven zodat het open landschap niet voor andere doeleinden moet aangesneden worden. Landbouwgronden in onze gemeente moeten ook in beheer blijven van actieve landbouwers zodat de bestemming landbouw gevrijwaard blijft. 

De gemeente speelt een belangrijke rol als vergunningverlenende of adviserende overheid bij het toekennen van een omgevingsvergunning.  Hierbij moet het behoud van het open landschap en de economische haalbaarheid van landbouwbedrijven in evenwicht gebracht worden met overwegingen om de overlast naar de omgeving te minimaliseren.  Nieuwe technieken om stallen emmissiearm te maken moeten hier hun plaats krijgen.  Ook bij nevenactiviteiten op land- en tuinbouwbedrijven die erop gericht zijn om de landbouwsector dichter bij de burger te brengen of om bijkomende inkomsten te genereren, kan de gemeente een belangrijke rol spelen.  We denken hierbij aan het oprichten van een ontvangstruimte voor bezoekers, scholen,… een vakantiewoning op een actief landbouwbedrijf,… om ook deze activiteiten op een professionele en aantrekkelijke manier mogelijk te maken. 

We blijven inzetten op de korte keten en bouwen als gemeente mee aan het positieve beeld de landbouwers in onze gemeente. We zorgen met de “Binnen bij de boeren”-dagen dat ook onze jeugd kennismaakt met deze specifieke ondernemers in onze gemeente. Op deze manier brengen we de burger dichterbij onze landbouwsector en kan het wederzijds respect alleen maar groeien.  Ook de aanstelling van een gemeentelijke landbouwgids kan hiervoor een mooie aanvulling zijn. 

LEADER-projecten en andere subsidiekanalen kunnen de landbouwsector en aanverwanten ondersteunen in vernieuwende technieken en inzichten die ervoor zorgen dat onze inwoners en landbouwers dichter bij elkaar gebracht worden.   De administratie en know how die hiervoor nodig is om dit tot een goed einde te brengen is soms een drempel voor individuele bedrijven om hiermee in te stappen.  Door dit als gemeente mee te ondersteunen en uit te dragen, kan deze drempel weggewerkt worden. 

Gerelateerde standpunten