Gezondheid en zorg

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Toegankelijkheid

In Essen willen we zorgen voor toegankelijke gezondheidszorg. Iedereen denkt hierbij direct aan een huisarts. We willen verder werken om huisartsen in onze gemeente hun plek te laten vinden, zodat iedereen een huisarts heeft. Het Zorgpunt zorgt hier voor kansen. Er zijn 2 huisartsen actief in het Zorgpunt. Dit moet verder uitgebreid worden waarbij er ook gewerkt moeten worden aan medische opvolging. We ijveren voor de mogelijkheid om een afspraak te boeken bij een arts in de huisartsenwachtpost. Idealiter komt er ook een wachtapotheek aan de huisartsenwachtpost om extra verplaatsingen te vermijden. Hiervoor gaan we in overleg om de nodige wetgeving aan te passen.

We zorgen voor een goed contact met de huisartsen. Zo willen we een verbindende rol opnemen voor overkoepelende thema’s die voor hen van belang zijn. Ook in wijken streven we naar meer flexibiliteit aangaande groepspraktijken voor zorgverleners op vlak van ruimtelijke ordening.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, we werken samen met verschillende organisaties om het mentaal welzijn van de Essenaar te ondersteunen. We zijn ook gestart met eerstelijnspsychologische hulp. Dit project zit momenteel nog in een testfase en willen dit project na evaluatie verder uitbreiden en meer bekendheid geven. Met een zorgbeurs willen we het versnipperd zorglandschap zichtbaarder maken, door alle zorgorganisaties samen te brengen.

Het mindermobielenvervoer willen we verder uitbreiden zodat Essenaren die hier recht op hebben, hier ook echt gebruik van kunnen maken. Zo willen we het aanbod uitbreiden met de riksjafiets voor korte afstanden en bij mooi weer. Zo kan er extra genoten worden van een fietstochtje op weg naar de bestemming. We zoeken extra vrijwilligers om het vrijwilligersteam te versterken en zo meer vervoerskansen te geven aan de Essenaar.

De belrondes die opgezet werden tijdens de coronacrisis vormden een grote meerwaarde in onze gemeente in de bestrijding van eenzaamheid. We willen dit opnieuw opnemen voor mensen die nood hebben aan een gesprek of luisterend oor. Mensen zitten soms nog te veel in hun ‘kot’. We willen mensen meer verbinden met elkaar. Via een verenigingsbuddy zal je kennis kunnen maken met het verenigingsleven.

Voor mensen die het moeilijk hebben, bestaan er verschillende initiatieven om hen verder te helpen. Hun bestaan in Essen is van cruciaal belang maar een huisvesting is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. We gaan daarom op zoek naar mogelijkheden om in Essen een soort van sociaal huis op te richten waarin hun werking kan verdergezet worden en waar ze elkaars werking kunnen versterken.

Gezondheidszorg

Het Zorgpunt is een zeer sterke schakel in de verdere gezondheidszorg in onze gemeente. We willen dit in samenwerking met AZ Klina verder uitbreiden, opdat patiënten minder naar het ziekenhuis zouden moeten.

Radiologie is alvast in opstartfase. Dat zouden we willen uitbreiden met nierdialyse. Ook de mogelijkheid voor bepaalde vooronderzoeken en goede opvolging van de patiënt met nodige nazorg moeten onderzocht worden. Verder is het Zorgpunt de ideale locatie om plaats te bieden voor projecten en infosessies rond preventieve zorg (zoals vaccinatie), EHBO, gezondheidsvaardigheden, kankeropsporing, AED…

De P.I.T. is alvast een mooie uitbreiding op de gewone ambulancedienst. Zorg is dan sneller ter plaatse en zo kan de patiënt meer gericht geholpen worden.

Het Zorgpunt moet ook een katalysator zijn voor een sterke samenwerking tussen de verschillende zorgverleners die er zijn. We stimuleren de zorgverleners om deel te nemen aan de klankbordgroep. Deze kunnen dan later ook samenwerken met de zorgraad van Eerstelijnszone Noorderkempen. Ook met verschillende organisaties zoals Tejo, Jac, Huis van het Kind, gezinspsychologe … waar de gemeente mee samenwerkt willen we een structureel overleg.

Daarnaast onderzoeken we ook internationale mogelijkheden, zoals samenwerkingen met Nederland.

Inclusiviteit en integratie

Inclusie is een breed woord en omvat alle levensdomeinen. Mensen die van elders komen, moeten we vooruitduwen. Zo hebben vele Oekraïners hier hulp gevonden dankzij de Essense warmte. We stellen wel verplichtingen aan hen: de mensen moeten zich integreren, deelnemen aan het verenigingsleven, taallessen volgen, enz.

Vluchtelingen moeten meer gespreid worden over heel Essen, zodat ze minder geconcentreerd bij elkaar wonen. Dat helpt hen in de integratie. We hebben de vluchtelingenopvang in onze gemeente gehalveerd naar 14 personen om hen een kwalitatieve ondersteuning te bieden. Zij moeten verplicht een integratietraject volgen en worden geactiveerd naar werk, een opleiding of vrijwilligerswerk.

Mensen met een beperking moeten kansen krijgen om bij het gemeentebestuur te komen werken. We engageren ons verder opdat er een stijging komt in het aantal medewerkers met een beperking. De gemeente moet opdrachten blijven geven aan sociale economiebedrijven, waar mensen met een beperking kunnen werken.

Daarnaast vinden we het belangrijk om de geboden ondersteuning die zorgboerderijen, begeleide werkposten etc. krijgen verder te zetten.

Er is een goede samenwerking met de VDAB die we verder willen uitbreiden. Samen kunnen we het arbeidstekort wegwerken door hen te versterken en te verbinden met werkzoekenden. We konden zo al mensen werkkansen bieden bij Natuurwerk en Kringwinkel De Cirkel.

Het nieuwbouwproject van Emmaüs moet tonen dat we als Essen een echte zorggemeente zijn. Naast een dagbesteding zullen de cliënten hier ook kunnen wonen.

We blijven inzetten op de UIT-pas en promoten dit naar alle verenigingen en organisaties om in te stappen in het systeem.  Hiermee kunnen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan activiteiten.

Gerelateerde standpunten