Lokale Economie
We willen een sterke lokale economie in onze gemeente zodat Essenaren kunnen ondernemen, dat de inwoners dichtbij huis terecht kunnen voor zoveel mogelijk aankopen en er een ruime tewerkstelling in onze gemeente is.
Binnen de gemeentelijke administratie zullen we een stafmedewerker lokale economie installeren. Deze persoon moet het aanspreekpunt zijn voor ondernemers en de belangenorganisaties. Daarnaast verwachten we van die persoon ook dat er binnen de rest van de organisatie met een “lokale ondernemersreflex” wordt gekeken. Deze moet een goed contact onderhouden met Unizo, BEDESS en de ondernemers in onze gemeente. Daarnaast moet deze een brugfiguur zijn met het schepencollege.
We willen ondernemers meer stimuleren om zich te vestigen in onze gemeente. We werken daarom een kader uit waarbij startende ondernemers een premie kunnen ontvangen van de gemeente. We willen zo enerzijds de leegstand in onze kernen tegengaan en anderzijds een duwtje in de rug geven voor zij die het nodig hebben. Daarnaast moet de gemeente als actieve speler ook op zoek gaan naar bedrijven die we nog niet hebben in Essen, bv. een doe-het-zelf zaak.
In het kernwinkelgebied werden er tal van infrastructuurwerken uitgevoerd om een aangename winkelomgeving te creëren. We willen dit nog verder vormgeven met bv. rustbanken. We willen niet enkel bedrijvigheid in het centrum van Essen, maar ook de andere kernen willen we niet laten leegbloeden. We willen daarom ook op die plaatsen investeren met soortgelijke vormgeving zodat het ook in die buurten aangenaam is om te winkelen. Zo denken we aan het Molenheide, stationsomgeving, Heikant, Wildert …
Eventuele panden die maar niet verhuurd/verkocht geraken, moeten zich flexibel opstellen naar bv. pop-up’s of startende ondernemers.
We willen ook een opwaardering van de verschillende bedrijven in het oudere gedeelte van Rijkmaker. Met de bedrijven en belangenorganisatie moet de stafmedewerker lokale economie zorgen dat “Rijkmaker” een sterk en positief imago krijgt.
Ook de toekomst van het Spijker verdient duidelijkheid. We willen werk maken van een toekomstgericht RUP zodat grotere winkels die veel verkeer met zich meebrengen daar een plek kunnen vinden.
We willen deze ondernemers ook positief in de kijker zetten. Een jaarlijks ondernemersfeest en de uitreiking van “Essense ondernemer van het jaar” moeten hieraan bijdragen. Daarvoor zullen we samenwerken met de koepelorganisaties en de adviesraad voor lokale economie, welke we nieuw leven willen inblazen.
Horeca, recreatie en toerisme
De toeristische sector is een belangrijke economische sector waarbij de toeristische dienst een grote rol te vervullen heeft. De VVV heeft een verbindende rol om samen te werken met alle toeristische partners en hen zoveel mogelijk te promoten en ondersteunen. Toeristische trekpleisters moeten sterker in de verf gezet worden. Zo mag er extra cachet gegeven worden aan de Essense ingang van de Kalmthoutse Heide in de Huybergsebaan. De Wildertse Duintjes mag nog beter in de kijker gezet worden . Het mountainbikeparcours, het natuurleerpad en de vernieuwing van de looproute zijn mooie realisaties.
Een uitnodigend en wijdverspreid magazine moet toeristen naar onze gemeente lokken. Door bovenlokale samenwerkingen aan te gaan en te versterken, kunnen we zo het toerisme in Essen laten groeien. Onze horeca e.d. kan hier alleen maar van genieten.
Het Karrenmuseum is door de Vlaamse Overheid erkend als bovenlokaal museum. Het gemeentebestuur is eigenaar van de gebouwen. We willen het Karrenmuseum en de omgeving verder ontwikkelen als toeristische hotspot. Daarnaast hebben de loodsen nood aan een masterplan. Dit alles is nodig om de toekomst van het Karrenmuseum te waarborgen als museum. De parking van het Karrenmuseum, Kiekenhoeve en VVV-kantoor is moeilijk toegankelijk. We maken hier een aantrekkelijke, groene parking van die toegankelijk is, met aandacht voor biodiversiteit en die waterdoorlaatbaar is. Deze omgeving is de toeristische poort van Essen en moet ook die uitstraling hebben. Een goed overleg tussen de verschillende actoren is hierbij essentieel.
Park Spoor Essen willen we verbinden aan de erfgoedsite en het sportpark. Door een sterke samenwerking tussen de verschillende partners kan dit een zeer aantrekkelijke plaats worden voor vele toeristen. Poort Hemelrijk en de Kalmthoutse Heide kunnen we daarom ook nog sterker verbinden. Van de trage verbinding in de Velodreef maken we een comfortabel en toegankelijk pad dat gebruikt kan worden door wandelaars, ruiters en menners en mountainbikers.
In 2021 werd het klooster van het College gekocht door Kempens Landschap, met steun van gemeente Essen. Dit zijn voor Essen iconische gebouwen. Door de aankoop hebben we de toekomst van deze gebouwen nu in eigen handen en behoeden wij dit patrimonium voor aftakeling. In samenwerking met Kempens Landschap geven we het de komende jaren een nieuw leven voor de volgende decennia! Een verrijking voor onze gemeente.
Door samen te werken met bovenlokale organisaties, zoals bv. de Noordertuin, willen we Essen positief in de kijker zetten in de andere gemeenten. Dit moet eveneens mogelijk zijn in Nederlandse buurgemeenten.
In samenwerking met de horeca-uitbaters en verenigingen willen we horeca terug meer laten bruisen in onze gemeente. Hiervoor willen we samen met de partners een horecaplan opmaken. We willen zorgen voor sfeervolle terrassen op openbaar domein en staan open voor creatieve ideeën van deze ondernemers om bv. samenwerkingen aan te gaan. Een “Winter in Essen” of “Zomer in Essen” kan mooie kansen bieden. Er is momenteel geen terrastaks in Essen en dat gaan we zo houden. Maar ook horeca moet gebruik kunnen maken van specifieke uitleenmaterialen.