Een warm beleid van 0 tot 110 jaar

CD&V staat voor een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen en waar iedereen zich thuis voelt. We engageren ons zeer actief om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen in het zoektocht naar een goed en gelukkig leven. Iedereen telt mee!

CD&V zet daarom volgende punten hoog op de agenda:

  1. CD&V blijft ijveren voor fysieke dienstverlening en vlotte bereikbaarheid van basisdiensten in ieders nabije omgeving (banken, postkantoren, telecomdiensten, mutualiteiten, overheidsdiensten,...).
  2. Een premie aanvragen kan en moet eenvoudiger. Om bijvoorbeeld een mantelzorgpremie of een premie voor personen met een beperking te ontvangen, moeten inwoners nog fysiek naar het Sociaal Huis. Ook dit kan efficiënter. Voor CD&V is het niet de bedoeling dat er ontmoedigende administratieve hordes worden opgelegd voor iets waar inwoners al recht op hebben.
  3. CD&V gaat voor een eigentijds ouderenbeleid, met respect voor en participatie van onze ouderen. Hiervoor willen we terug een seniorenraad oprichten en ouderen regelmatig bevragen wat er leeft. Als we ouderen zo een stem geven, zorgen we ervoor dat nieuwe initiatieven en investeringen écht passen bij wat zij nodig hebben..
  4. De digitalisering van onze samenleving biedt vele kansen, maar er zijn ook valkuilen. CD&V omarmt de technologie, maar zal altijd pleiten voor een fysieke dienstverlening en echt menselijk contact bij basisvoorzieningen. Digitalisering die leidt tot afstandelijkheid en discriminatie, kan voor ons niet.. De digitaliseringstrein loopt echter en we moeten vermijden dat mensen die ver van het digitale gebeuren staan kansen missen. Er is een aanzienlijk risico op een digitale kloof, waar ouderen afhankelijk zijn van kinderen of kennissen voor basisdiensten en waar ouderen de computer niet durven gebruiken uit schrik om foute dingen te doen. Daarom wil CD&V digitaal kwetsbare ouderen extra steun bieden met gratis cursussen en workshops op verschillende locaties in de gemeente, zoals: praktisch internetgebruik, mijn gegevens op het internet, online bankieren, online documenten aanvragen, smartphone of tablet voor beginners,… Daarnaast willen we een gemeentelijke ‘digicoach’ aanstellen, een personeelslid van de gemeente dat inwoners kan helpen die niet of minder goed mee zijn met de digitalisering. Fysieke en nabije dienstverlening op het gemeentehuis moet voor CD&V absoluut bewaard blijven. We moeten ook blijven inzetten op papieren communicatie.
  5. Een thuisgevoel creëren begint bij eenzelfde taal spreken en begrijpen. Voor taallessen kunnen anderstaligen momenteel enkel terecht in buurgemeenten of steden. Taallessen worden op dit moment enkel gekoppeld aan het Sociaal Huis. CD&V wil dit opentrekken en breder ondersteunen door prioritair werk te maken van taalcursussen Nederlands in onze gemeente voor iedereen die er behoefte aan heeft. Zo stimuleren we ook het gebruik van Nederlands in onze omgeving.
  6. Voor kinderen en jongeren wil CD&V taalkampen ondersteunen, eventueel samen met buurgemeenten.
  7. Een warm en sociaal beleid start bij onze kinderen. CD&V wil scholen ondersteunen in hun sociaal beleid en huiswerkbegeleiding verder ondersteunen. Voor de huiswerkbegeleiding zorgen we voor voldoende en afzonderlijke ruimte, zodat de vrijwilligers steeds optimaal de kinderen kunnen begeleiden.

Het Sociaal Huis moet een warme en veilige haven zijn voor iedereen die in nood verkeert, steun zoekt of vragen heeft. Om de drempel tot hulpverlening te verlagen, wil CD&V ankerpunten van dienstverlening in alle hoeken van de gemeente, waar mensen dicht bij hun woonplaats terechtkunnen met vragen.. Per deelgemeente willen we zo plaatsen creëren waar mensen terechtkunnen met vragen, eventueel met een maandelijkse zitdag.