Edgard Vandebroek

Kandidaat plaats 21 N-VA - cd&v lijst

Functie 

Secretaris cd&v Diepenbeek

Contact

Keizerstraat 102
3590 Diepenbeek

+32 478 54 40 78

 

Over mij

Gezin

- gehuwd met Gerty Leenders, gepensioneerde leerkracht Nederlands, Engels en Duits
- onze kinderen: Berten, industrieel ingenieur, projectdirector EQUANS en Hanne, apotheker in Assebroek
- kleinkinderen: Amélie (11), Bent (10) en Arnaud (8)

Gepensioneerd hoofd van de Dienst Maatschappelijk Werk van CM Limburg

Ik ben actief als voorzitter van Streekpunt West bij OKRA Limburg waar ik prioritair wil inzetten op aantrekkelijke activiteiten voor jongere gepensioneerden en de ondersteuning van de vrijwilligers die zich inzetten om een attractief aanbod te realiseren.

Bestuursvrijwilliger (reeds 24 jaar) bij een VZW die een breed aanbod van geestelijke gezondheidszorg in Limburg aanbiedt met ongeveer 250 professionele medewerkers.

Ik maak graag tijd vrij voor fietstochten, wandelingen, uitstappen en ik probeer mooie foto’s te trekken. Nu en dan lees ik een boek om andere levens en wereldbeelden te leren kennen. Er gaat heel wat tijd naar de opvang van kleinkinderen. Investeren in mijn gezin staat bovenaan mijn lijst.

Waaraan wil ik investeren als politieker:

  • De welzijnszorg is me bekend vanuit mijn professioneel verleden: in het bijzonder de zorg voor zorgbehoevende ouderen houdt me bezig.
  • Met uitbreiding vind ik dienstverlening belangrijk. De digitalisering vergroot de afstand tussen de man in de straat en de voorzieningen. Ik maak me daar grote zorgen over. Terwijl alles ingewikkelder wordt, is het moeilijker om hulp en bijstand te vinden. Sommige diensten zijn zelfs niet meer telefonisch te bereiken.
  • Maatregelen om de klimaatverandering af te remmen zijn belangrijk; vooral de jongeren.

Ik ben iemand die vasthoudt aan traditionele waarden en zich kan inzetten voor maatschappelijke doelen. Ik werk graag samen met anderen aan een project en kan meegenieten van het resultaat. Ik probeer altijd het standpunt van anderen goed te begrijpen en te kijken naar de achtergrond.

Mijn motieven

  • Ik wil me inzetten om van Diepenbeek een aangename woongemeente te maken; in de eerste plaats door het openbaar domein goed te onderhouden en te vernieuwen, door de centra uitstraling te geven.
  • Maar ik ben er ook van overtuigd dat aangenaam wonen ook te maken heeft met verbondenheid tussen mensen: goede buren hebben, deelname aan activiteiten sportief of sociaal-cultureel. Daarom verdienen de mensen die initiatief nemen op dit vlak respect en ondersteuning.
  • Als senior wil ik vooruit kijken. De babyboomers worden ouder en binnen enkele jaren zorgbehoevend. Hun gezinnen zijn kleiner en er zijn straks minder mensen om voor hen te zorgen als het nodig is. Gelukkig zijn er veel organisaties bezig met deze problematiek, maar het is toch nodig om goede samenwerkingsbanden uit te bouwen.
  • In het cd&v bestuur wordt over dergelijke onderwerpen en bekommernissen gepraat. Al overleggend zoeken we naar oplossingen en discussiëren we over plannen en middelen om iets te ondernemen. De mandatarissen nemen onze ideeën ook mee in gesprekken met de coalitiepartners. Deze werkwijze ligt me.

Diepenbeek voor mij

Het overwegend landelijke karakter maakt het aangenaam. Zeker in Zuid-Diepenbeek is het aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen en heb je mooie vergezichten.

Het Demerstrand is een fijne locatie om met de kleinkinderen naar toe te trekken. Ze kunnen er veilig fietsen en spelen in de speeltuin. We zijn er al enkele keren met inlineskates op pad geweest en de bediening op het terras is vlot.

Alles wat we nodig hebben is op korte afstand beschikbaar en het nieuwe circulatieplan nodigt uit om de fiets meer te gebruiken.

De horeca zaken rond het Marktplein dragen bij tot een gezellige omgeving, zeker op warme dagen.

Onze gemeente evolueert van een landelijke gemeente in het midden van vorige eeuw naar een woongemeente tussen Hasselt, Genk en Bilzen met stedelijke trekken. Diepenbeek is kennelijk een aantrekkelijke gemeente om te komen wonen. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee zowel op het vlak van ruimtelijke ordening als mobiliteit, welzijnszorg, enz. .

Volgens de welzijnsindicatoren en de tevredenheidsmetingen doen we het toch goed.

Het kan altijd beter

  • Het centrum zou aangenamer zijn als er meer groen te zien is. Met de opwarming van de aarde wordt het alsmaar belangrijker om voor afkoeling te zorgen in de zomer. Bomen zijn de airco’s voor buiten. We moeten ze snel planten om tijdig schaduwrijke kruinen te hebben.
  • Een goede begeleiding van de adviesraden versterkt de inspraak van de burgers. Kennis van het terrein is een belangrijke hulpbron om goede beslissingen te nemen. Het heeft geen zin om te investeren in projecten die niet aansluiten bij de noden en gebruiken van de betrokkenen.
  • De gemeente is een groot bedrijf met veel werknemers die enerzijds ten dienste staan van de inwoners en anderzijds steeds ingewikkeldere reglementeringen moeten toepassen. Willen we onze bestuurskracht en bereikbaarheid behouden, dan moet er een goed personeelsbeleid worden uitgezet dat vertrekt vanuit een gezamenlijke missie en visie.

Waarom moeten mensen op jouw stemmen?

Dialoog met alle betrokken partijen bij het uitwerken van plannen vind ik heel belangrijk. Samenspraak leidt tot goede realisaties.

Omdat ik echt wil inzetten op:

een degelijk bestuur dat het belastinggeld besteedt aan een toegankelijke dienstverlening, het bevorderen van het gemeenschapsleven en zorgdraagt voor een aangename omgeving.