Eén duidelijk en vernieuwd reglement voor alle voordelen van de Z-pas

Publicatiedatum

Auteur

Gerlinde Hublin

Deel dit artikel

Sinds september 2014 hebben Zoerselaars met een beperkt inkomen recht op een Z-pas. Daarmee krijgen ze verschillende kortingen.

"Aanvankelijk ging het vooral over korting op schoolactiviteiten en vrijetijdsactiviteiten georganiseerd door de gemeente of het OCMW, maar doorheen de jaren kwamen er heel wat voordelen bij”, vertelt schepen voor welzijn Katrien Schryvers, “Zo geeft de Z-pas intussen ook recht op 25% korting op de diensten van Handicar en hebben mensen met een Z-pas toegang tot de sociale kruidenier. Daar kunnen ze niet alleen basisproducten vinden aan een verlaagde prijs, maar ook bij een tas soep of kop koffie andere mensen ontmoeten. Daarnaast kan men met een Z-pas op donderdagmiddag aan verminderde prijs genieten van een warme maaltijd in woonzorgcentrum De Buurt.”

Daarnaast kunnen verenigingen een Z-label aanvragen. “Met zo’n Z-label geven verenigingen aan dat ze aan mensen met een Z-pas een verminderde bijdrage vragen”, verduidelijkt Katrien, “Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 20 december 2022 keurden we ook goed dat deze verenigingen de helft van de gegeven korting op het lidgeld terugbetaald kunnen krijgen van de gemeente.”

Omdat voor al deze tegemoetkomingen op basis van de Z-pas verschillende reglementen bestonden, besloot de raad voor maatschappelijk welzijn dinsdag ll. om alles onder te brengen in één duidelijk reglement.

“Belangrijk is dat we met de Z-pas niet alleen een financieel steuntje willen geven, maar daardoor ook de deelname aan het gemeenschapsleven willen bevorderen”, zegt Katrien nog, “Want armoede heeft niet alleen te maken met een gebrek aan middelen, maar vaak ook met een gebrek aan sociale contacten. Ook wie het financieel moeilijk heeft, moet in onze gemeente deel kunnen nemen aan het gemeenschapsleven!"

Nieuws

Zoersel zet minder mobiele inwoners op de fiets

Tijdens de week van de vrijwilliger (2 tot 10 maart) wordt er in gemeente Zoersel een unieke samenwerking gelanceerd. Gemeente & ocmw Zoersel, drie zorgvoorzieningen, Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen en AXI vzw, met de steun van Cera, slaan samen de handen in elkaar om minder mobiele inwoners meer beweging te geven … op de fiets!

Namen voor trage wegen definitief goedgekeurd

De namen die in oktober vorig jaar voorlopig werden toegekend aan vier trage wegen in onze gemeente, kregen vorige dinsdag, na het openbaar onderzoek daarover, de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad. Zij het met een correctie in de spelling.

60 jaar na vastleggen tracé nog altijd geen concreet zicht op wanneer de werken voor de omleidingsweg rond Zoersel effectief van start kunnen gaan

Op 15 november 1963 besliste de gemeenteraad van Zoersel waar de omleidingsweg die het doorgaand verkeer uit de dorpskern moest weren, zou moeten worden aangelegd. 60 jaar en heel wat plannen later is er nog altijd geen concreet zicht op wanneer de werken effectief van start zouden kunnen gaan, zo blijkt uit antwoorden op parlementaire vragen van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers. “Volgens mijn laatste parlementaire vraag konden tot op heden 28 van de 81 noodzakelijke innemingen minnelijk gerealiseerd worden. De projectnota en het nieuwe onteigeningsbesluit zijn nog altijd niet gefinaliseerd. En dit terwijl de omleidingsweg echt noodzakelijk is om de dorpskernen van Zoersel, Oost- en Westmalle, die veel verkeer, waaronder een zeer groot aantal vrachtwagens te slikken hebben, opnieuw leefbaar te maken”, aldus Schryvers die ook schepen is in Zoersel.