Begroting Heuvelland: “Prestigeproject kerk Kemmel ten koste van broodnodige investeringen”

Publicatiedatum

Auteur

Nathan Duhayon

Deel dit artikel

Cd&v Heuvelland was andermaal zeer kritisch voor de gemeentelijke begroting. Vooral de miljoenen om van de kerk van Kemmel een ontmoetingscentrum te maken leidt tot ongenoegen: “Er is zogezegd geen geld voor kinderopvang, verminderd zwemtarief in buurgemeentes of steun voor de MUG-heli, maar men geeft vier miljoen euro uit aan één prestigeproject in Kemmel”, haalt Nathan Duhayon scherp uit.

Cd&v keurde de begroting van de werken om van de kerk van Kemmel een ontmoetingscentrum te maken niet goed: “Tot onze grote verbazing moeten we vaststellen dat het project nog maar eens 400.000 euro duurder is geworden. We hadden vorig jaar gedacht dat we het plafond bereikt hadden, maar blijkbaar is de sky hier echt wel de limit met een bedrag van net geen vier miljoen euro in totaal. Bovendien krijgt het bestuur minder subsidies dan verwacht, waardoor nu al 3,6 miljoen euro komt uit de gemeentekas”, weet Nathan Duhayon.

Nathan Duhayon: “Er is in Heuvelland geen geld voor de MUG-helikopter, geen geld voor een premie voor de kinderopvang, geen geld om inwoners aan verminderd tarief te laten zwemmen en geen geld om de gemeentelijke toelagen voor jeugdbewegingen of sportclubs te verhogen, maar blijkbaar wel vier miljoen euro voor één gigantisch prestigeproject in Kemmel. Het project zal weliswaar prachtig zijn en alles ziet er veelbelovend uit, maar dit gaat volgens ons de draagkracht van een gemeente als Heuvelland te boven en gaat ten koste van allerlei andere zaken die broodnodig aangepakt moeten worden. Het bestuur ledigt de geldpot tot op de bodem en verkoopt heel wat gemeentelijke eigendommen wat de investeringskansen van de komende jaren ondermijnt.”

Verder volgt cd&v ook de fietspaden van nabij op. “We stellen vast dat de aanleg van fietspaden enorme vertragingen oplopen. Het fietspad van Westouter naar Poperinge had er al bijna moeten liggen en ook het fietspad tussen Kemmel en Wijtschate is andermaal opgeschoven. Deze laatste kost nu trouwens ook 1,2 miljoen meer dan voorzien en komt in totaal op 2,8 miljoen euro. Het gemeentebestuur heeft de mond vol van de fiets, maar ondertussen is er deze legislatuur nog geen enkele meter nieuw fietspad aangelegd”, aldus Nathan Duhayon.

De cd&v-raadsleden merken zien ook positieve zaken: “We zijn blij te zien dat onze oproep voor bijkomende investeringen in het onderhoud van landelijke wegen en het verbeteren van de speelpleinen eindelijk voorzien is in de begroting. We trekken al jaren aan de kar en vinden het positief dat er nu aan het einde van de legislatuur een inhaalbeweging wordt gemaakt. Je zou haast denken dat het volgend jaar verkiezingen zijn”, sluit Nathan Duhayon af met een knipoog.

 

 

 

Nieuws

Volle lijst voor cd&v: "Veel ervaring naast zeven sterke nieuwkomers en een gedreven kopman"

Vier Heuvellandse scholen moeten voortaan zelf buitenschoolse kinderopvang organiseren

Huis-aan-huisblad juni 2024: zeven straffe kandidaten voor Heuvelland