Bart Brughmans

Fractieleider Gemeenteraad

IK BEN JOUW EERSTE AANSPREEKPUNT VOOR:

Welzijn en gezondheid, financiën en HR, veiligheid

Reeds vele jaren engageer ik mij via de gemeentepolitiek voor onze gemeente. Sinds ik in 1991 de jongste CVP-afdelingsvoorzitter in Vlaanderen werd, heb ik dus al heel wat watertjes doorzwommen. Vandaag kijk ik terug op een “carrière” in de Brasschaatse gemeenteraad die begon in 1995, en waarbij ik vanaf 1997 tot 2019 deel uitmaakte van het schepencollege.

Daar heb ik heel wat ervaring opgedaan, onder meer gedurende 16 jaar als schepen van financiën. In Vlaanderen behoorde ons Brasschaat tot de beste leerlingen van de klas met zeer lage belastingvoeten (personenbelasting en onroerende voorheffing) en lage schulduitgaven. Toch slaagden we er elke legislatuur in om 40 miljoen euro te investeren in onze gemeentelijke infrastructuur en dienstverlening.

Gezonde financiën geven ruimte om ons sociale Brasschaat verder uit te bouwen, zodat iedereen, jong en oud, aan z’n trekken komt.

 

In 2007 kreeg ik de kans om het sociale beleid van Brasschaat echt ter harte te nemen door het OCMW-voorzitterschap. Dit stelde mij in staat om heel wat mensen te ontmoeten, meer dan u denkt. Bij hen thuis,  op een bijeenkomst, in een diensten- of woonzorgcentrum, op kantoor of gewoon toevallig op straat. Ieder had zijn eigen achtergrond en elke vraag of dossier stelde me voor andere uitdagingen.

Elke vraag naar advies, hulp of zorg is een vraag naar houvast, en daar hoeft niemand zich voor te schamen. Ieder van ons kan onverwacht terechtkomen in een moeilijke of vervelende situatie: ziekte of ongeval, het wegvallen van een partner of inkomen, niet meer 100% voor zichzelf kunnen zorgen wegens ouderdom…

Op dat moment moeten wij als gemeenschap een vangnet bieden. Zorgen voor elkaar, dat is toch normaal!?

Wie mij kent, weet dat ik rustig en diplomatisch van aard ben. Zo werk ik nu eenmaal, ook vanuit mijn engagement als gemeenteraadslid, en ik heb er dan ook geen behoefte aan om haantje-de-voorste te spelen of om pluimen op mijn hoed steken. Ik zoek wel graag mee naar een houvast en naar kansen om op eigen benen te staan, een springplank te vormen voor de verdere toekomst voor jong en oud.  Daar werk ik voluit aan mee, samen met de vele vrijwilligers en mantelzorgers die Brasschaat rijk is.

Dossierkennis speelt daarbij een belangrijke rol. Als je mee wil spelen, moet je de spelregels kennen. Door een goede voorbereiding is het spel al half gewonnen, dat geldt ook in de politiek.

En daar waar ik niet echt een handige Harry ben, beschik ik wel over groene vingers. Het tuinieren ontspant mij, het is gezond en het resultaat is meestal mooi. Het thema milieu en groen volg ik dan ook op vanuit mijn huis- , tuin- en keukenervaring en het gezonde verstand.