Brandweer investeert half miljoen euro in twee voertuigen en heel wat extra materiaal voor duikteam: “Inspiratie gehaald in Oslo en Düsseldorf”

Publicatiedatum

Auteur

Robbe De Clercq

Deel dit artikel

Brandweerzone Oost investeert in reddingen te water. Nieuwe duikwagens in posten Dendermonde en Gemeente Hamme.
Onze waarnemend burgemeester Ann Verschelden en Piet Buysse burgemeester Dendermonde, zijn verheugd dat de nieuwe duikwagens operationeel zijn!

Brandweer investeert half miljoen euro in twee voertuigen en heel wat extra materiaal voor duikteam: “Inspiratie gehaald in Oslo en Düsseldorf”

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde en waarnemend burgemeester van Hamme Ann Verschelden overhandigen de sleutels van de nieuwe wagens.

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde en waarnemend burgemeester van Hamme Ann Verschelden overhandigen de sleutels van de nieuwe wagens.  © svov

 

DENDERMONDE/HAMME - 

Om drenkelingen nog beter te kunnen helpen, investeerde de brandweer van de zone Oost zo’n half miljoen euro in de uitrusting van het duikteam. Daarvoor werden twee nieuwe wagens en extra materiaal gekocht.

 

In het werkingsgebied van brandweerzone Oost Oost-Vlaanderen zijn een aantal watergebonden risico’s met de Schelde, de Dender, de Durme, het Donkmeer, Nieuwdonk en heel veel visvijvers. Het team dat instaat voor de interventies te water van bestaat uit 52 personen die minstens 14 trainingen per jaar organiseren. Voor hen werd nu nieuw materiaal gekocht.

“De twee nieuwe voertuigen zijn compact en praktisch,” zegt zonecommandant Wouter Van Den Broeck. “Dat is vooral een meerwaarde op plekken waar weinig ruimte is om te manoeuvreren, want de toegangswegen tot plekken waar een interventie te water nodig is, zijn niet altijd breed. Alle benodigdheden die nodig kunnen zijn, hebben een vaste plaats achter rolluiken. We haalden de inspiratie voor het concept uit Oslo en Düsseldorf, waar al korte wagens met rolluiken van dit type in gebruik zijn.” (Lees verder onder de foto)

Bij een oefening wordt een drenkeling uit het water gehaald met behulp van een zogenaamd ‘rescue board’.

Bij een oefening wordt een drenkeling uit het water gehaald met behulp van een zogenaamd ‘rescue board’.  © svov

De voertuigen bieden plaats aan een bestuurder, een bijrijder en drie duikers. Ze hebben ook een trekhaak zodat ze een boot kunnen trekken. De brandweerzone beschikt over vijf boten, waaronder één grote, de Goliath, met plaats voor vijftien mensen en een groot vermogen zodat die op de Schelde kan manoeuvreren.

Reddingen op ijs

“Bij brandweer denkt iedereen aan vuur, maar het is belangrijk dat we de watergebonden risico’s niet uit het oog verliezen”, zegt Piet Buyse (CD&V), burgemeester van Dendermonde en voorzitter van de brandweerzoneraad. “Daarom is dit een belangrijke investering. We zijn dan ook best trots op deze vooruitstrevende materialen en professionele teams (Lees verder onder de foto)

De nieuwe wagens zijn compact, zodat ze makkelijker op hun bestemming raken.

De nieuwe wagens zijn compact, zodat ze makkelijker op hun bestemming raken.  © svov

De belading van de voertuigen bestaat voor een deel uit materialen die er al waren en een deel uit nieuwe uitrusting. Er werd geïnvesteerd in nieuwe benodigdheden zoals een duikstoel om een duiker te water te laten met een hoogtewerker, waar de oever niet toegankelijk is. Er werden ook zogenaamde resuce boards aangeschaft om drenkelingen makkelijk aan de kant te brengen, en voor reddingen op het ijs.

Radiocommunicatie

Telescopische reddingsstokken van maar liefst 12 meter lang die uitgerust kunnen worden met haken moeten dan weer dienen om een persoon of dier naar de oever te trekken zonder dat een boot of duiker in het water hoeft. De duikers beschikken voortaan ook over volgelaatsmaskers en marifoons voor specifieke radiocommunicatie met binnenvaartschepen, met de duikwagen en de brandweerboot. Een nieuwe wagen wordt gestald in de kazerne van Dendermonde, de andere in Hamme.

De duikers in opleiding oefenden zaterdag aan het Sas in Dendermonde.

De duikers in opleiding oefenden zaterdag aan het Sas in Dendermonde.  © svov

De nieuwe materialen werden meteen getest.

De nieuwe materialen werden meteen getest.  © svov

 

Bron: Nieuwsblad.be

Nieuws uit Hamme

Gewestweg N446 feestelijk heropend: “Van ‘moordstrook’ naar veilige en vlotte route”

Feestelijke heropening van gewestweg N446.
Mooie realisatie. Proficiat aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen.
Bedankt voor het geduld en begrip aan alle betrokken bewoners en alle gebruikers van deze route. #veiligeN446 #koningfiets #vurAm