“Het ‘broekventje uit Aalter’ mag het in Europa uit gaan leggen”: maak kennis met Bellemnaar Michaël Canoot (26)

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Hij zat al in Helsinki, Kiev en San Marino, en mag binnenkort voor de Jong CD&V ons land gaan vertegenwoordigen in Parijs en Portugal. Michaël Canoot uit Bellem (Aalter) is amper 26 jaar, maar helemaal gebeten door de politiek. “Van Aalter hebben ze in Europa nog niet veel gehoord, maar daar kunnen we verandering in brengen”, klinkt het ambitieus...

Hij is net terug van een driedaags congres van Yepp in Helsinki, en maakt zijn valies al klaar om binnenkort ook elders in Europa met twintigers en dertigers te gaan debatteren. Politiek stroomt door het bloed van Michaël Canoot. Hij was drie jaar lang kabinetsmedewerker van toenmalig minister Pieter De Crem, en is nu parlementair medewerker bij ere-gouverneur en parlementslid Jan Briers. En hij is dus de stem van Jong CD&V in Europese jongerendebatten.

“Door de pandemie was het even geleden, maar ik ben blij dat de Europese jongeren weer hun stem mogen laten horen op boeiende congressen”, zegt Michaël Canoot. “Ik kreeg de vraag van de nationale voorzitter en de internationale secretaris van Jong CD&V om onze partij op Europees niveau te vertegenwoordigen. Onze manier om toch een beetje mee onze stempel op het Europees beleid te drukken. Wat op zo'n congres zoal besproken wordt? We hebben het onder andere gehad over de Europese landbouwstrategie, de rol van China en Rusland binnen Europa, en de toekomst van de Navo binnen Europa. Het is de bedoeling om na te denken, te discussiëren, te stemmen, en zo dus oplossingen te zoeken voor de gezamenlijke Europese uitdagingen van vandaag en morgen.”

"De verschillende dynamieken en belangen die spelen tussen de landen maken dat altijd boeiend. Ik voel mij eigenlijk wel als een vis in het water in zo'n setting."

Maar wat bezielt een twintiger om in Europa over zware onderwerpen te gaan debatteren, terwijl ze ook gewoon thuis kunnen Netflixen of een spannende voetbalmatch kunnen meepikken? “Ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen. De ervaringen die ik op die Europese congressen opdoe zijn onbetaalbaar”, vindt de Bellemnaar. “Je leert verschillende culturen en standpunten kennen. Je krijgt andere inzichten en gaat met nieuwe frisse ideeën naar huis. De verschillende dynamieken en belangen die spelen tussen de landen maken dat altijd boeiend. Ik voel mij eigenlijk wel als een vis in het water in zo'n setting. We leren van mekaar. We kijken wie wat eventueel beter doet, en vooral hoe. Ideaal om die lessen nadien opnieuw mee te nemen naar België, en naar Aalter. Ik ben trots dat ik als ‘broekventje uit Aalter' het daar mag gaan uitleggen op Europees niveau. Trouwens, van Aalter hebben ze daar meestal nog nooit gehoord. Maar daar probeer ik dus wat verandering in te brengen.”

Zelf stond Michaël Canoot nog nooit op een lijst, maar daar kan volgend jaar verandering in komen. “Natuurlijk heb ik ambitie op dat vlak. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Het lijkt me niet slecht om lokaal te beginnen. Ik ben vandaag trouwens al jongerenvoorzitter van CD&V in Aalter. Mijn hart klopt voor Aalter en voor mijn dorp Bellem. Daar iets kunnen voor doen lijkt mij een interessante uitdaging”, zegt Michaël Canoot nog.

Michaël Canoot in Helsinki.

Artikel door Joeri Seymortier voor Het Laatste Nieuws. Gepubliceerd op 9 maart 2023.

Nieuws

Tweemaal 7 voor Aalter in de race naar de bovenlokale verkiezingen: CD&V Aalter stuurt haar jongste krachten naar de kiezer

CD&V Aalter kondigt met trots de kandidaturen aan van Mathias Van de Walle (31) en Michaël Canoot (27) voor de verkiezingen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement die gepland staan op 9 juni 2024. Van de Walle zal de stem van Aalter vertegenwoordigen vanop plaats 7 bij de effectieve lijst voor de Kamer. Canoot doet dit vanop dezelfde plaats 7 bij de opvolgers voor het Vlaams Parlement. 

Michaël Canoot wordt provinciaal voorzitter Jong CD&V in Oost-Vlaanderen

Michaël Canoot uit Bellem (Aalter) wordt de nieuwe provinciaal voorzitter van Jong CD&V Oost-Vlaanderen.